Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Sprekers 4 maart

Sprekers plenair programma

Martijn Arts

Martijn Arts

Directeur Total Design

"Cultuur gedijt het beste in een open en diverse context. Vrijheid, open communicatie en samenwerking zijn essentieel om cultuur te laten floreren. Ik daag beleidsmakers uit om nieuwe standaarden te creëren, die de nieuwe gameplay voor de cultuursector worden."

Hermineke van Bockxmeer

Hermineke van Bockxmeer

Voorzitter Raad van Toezicht bij DEN

Hermineke is concerndirecteur Stadsontwikkeling bij de gemeente Rotterdam. Stadsontwikkeling bouwt aan een sterke economie en een aantrekkelijke woonstad, met hart voor Rotterdam en de mensen die er komen, wonen en werken. Naast haar werk is Hermineke actief als toezichthouder in de culturele sector, namelijk als voorzitter van de Raad van Toezicht van DEN, lid van de RvT van Stichting Omroep Muziek, bestuurslid van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, voorzitter van de programmaraad Mediawijsheid en lid van de RvT van de Waddenacademie. Ze is ook lid van de adviesraad Renovatie Prinsenhof te Delft. Eerder heeft zij gewerkt als Directeur Sport en Cultuur van de gemeente Rotterdam, als directeur Media en Creatieve Industrie bij het ministerie van OCW, in het kabinet van Neelie Kroes bij de Europese Commissie, bij TNO, bij de KRO en als docent Communicatiewetenschap aan de UvA en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Elsbeth Dekker

Elsbeth Dekker

Marketingcommunicatie Nederlands Dans Theater

NDT is een van de meest toonaangevende en productieve moderne dansgezelschappen ter wereld met voorstellingen in vele culturele hoofdsteden en op internationale festivals. Dansers, choreografen en andere kunstenaars uit alle windstreken komen naar Den Haag om de danskunst te voeden en voortdurend te vernieuwen. In 2019 viert NDT zijn 60-jarig bestaan met enkele projecten waarin het erfgoed van NDT zichtbaar gemaakt wordt voor een breed publiek. Door middel van digitalisering en online ontsluiting van materialen uit het archief van alle balletten die in de historie van NDT, voor en door het gezelschap gecreëerd zijn, tracht NDT zijn geschiedenis te preserveren en bovendien de maatschappelijke waarde van het erfgoed te vergroten. Elsbeth Dekker is projectcoördinator van de digitaliseringsprojecten bij NDT.


photo: ©Rahi Rezvani
Emilie Gordenker

Emilie Gordenker

Directeur Mauritshuis

Emilie Gordenker is sinds 1 januari 2008 directeur van het Mauritshuis. Zij werd in 1965 geboren in Princeton, New Jersey, Verenigde Staten, en heeft de Amerikaanse en Nederlandse nationaliteiten. Emilie is kunsthistorica met een doctoraat van het Institute of Fine Arts, New York University. Voor haar aanstelling als directeur van het Mauritshuis heeft zij zowel als academicus en conservator als voor bedrijven op het gebied van nieuwe media gewerkt.

Christian Mio Loclair

Christian Mio Loclair

Creative director, Waltz Binaire

Christian “Mio” Loclair, creative director at Waltz Binaire, is a media artist and choreographer from Berlin, Germany. He explores the harmonic friction of human bodies, movement and nature colliding with digital aesthetics. Using cutting edge technology in interactive installations, audio-visual experiences, visual narratives and dance performances, he continuously illuminates the beauty and drama of human identity. He is publishing his work on mobile applications, digital projections and theatre stages around the world for independent and commissioned projects.

Joost Poort

Joost Poort

Senior manager Commerciële zaken bij Nederlandse Dans Theater

NDT is een van de meest toonaangevende en productieve moderne dansgezelschappen ter wereld met voorstellingen in vele culturele hoofdsteden en op internationale festivals. Door middel van digitalisering en online ontsluiting van materialen uit het archief van alle balletten die in de historie van NDT, voor en door het gezelschap gecreëerd zijn, tracht NDT zijn geschiedenis te preserveren en bovendien de maatschappelijke waarde van het erfgoed te vergroten. Joost Poort is verantwoordelijk voor onder anderen marketingcommunicatie en sponsoring en fondsenwerving, en medevormgever van de digitaliseringsprojecten bij het gezelschap. Foto: Rahi Rezvani

Kati Price

Kati Price

Head of Digital Media, Victoria & Albert Museum (Londen)

Kati heads up digital media and publishing at the Victoria and Albert Museum, managing a team that works in technology, design and content. She’s responsible for the brand and user experience of the V&A’s digital estate and oversees content commissioning and production across digital and print. Since graduating from the V&A/Royal College of Art history of design Masters programme, Kati has specialised in content and communications, with experience in brand, PR, marketing and digital media. Over the past 20 years, she has worked with a number of design-led organisations, from non-profits like the Design Council and design charity the Sorrell Foundation, to high-end retailers SCP and Vitsoe. Passionate about user-centred design, content and the digital realm, Kati has worked on award winning digital products and services, is a mentor and coach and regularly speaks at international conferences.

Afke van Rijn

Afke van Rijn

Directeur Media en Creatieve Industrie, Ministerie van OCW

Marleen Stikker

Marleen Stikker

Oprichter Waag Society

Als 'burgemeester' van De Digitale Stad ontwikkelde Marleen Stikker in 1993 de eerste gratis toegangspoort en virtuele gemeenschap op het internet. In 1994 startte zij Waag, een onderzoeksinstituut voor creatieve technologie en sociale innovatie. Waag richt zich op public research waarin de maatschappij het onderzoeksveld is. Een goed voorbeeld van onderzoek dat bij Waag startte, is de zoektocht naar de eerste eerlijke smartphone, die later in het bedrijf Fairphone vorm kreeg.

Maaike Verberk

Maaike Verberk

Algemeen directeur

Maaike Verberk is in 2018 gestart als algemeen directeur bij DEN. Daarvoor was Maaike onder meer zakelijk leider bij Toneelgroep Amsterdam en bij STRP Art&Technology in Eindhoven. Ze is verantwoordelijk voor het integraal beleid voor de ondersteuning van de kunsten- en erfgoedinstellingen. Ze zet zich in om met bestaande en nieuwe partners in binnen- en buitenland de cultuursector te inspireren om de kansen en mogelijkheden van digitale transformatie te benutten. Op verzoek van het Ministerie van OCW is Maaike namens Nederland vervangend deelnemer van de Digital Cultural Heritage and Europeana Expertgroup van de EU.

Ingrid Walschots

Ingrid Walschots

Digital creative & projectleider NTR Internet & Innovatie

Ingrid Walschots werkt als digital creative en projectleider op de afdeling internet & innovatie van de NTR. Zij ontwikkelde de interactieve documentaires ‘Beleef de nachtwacht’ i.s.m. het Rijksmuseum, ‘De Metamorfose van Escher’ en de veelgeprezen, award-winning ‘Jheronimus Bosch, de Tuin der lusten’. Tevens was zij verantwoordelijk voor de award-winning interactive bij de tv-serie Hollands Hoop. Eerder was zij eindredacteur van het succesvolle transmedia-project Human Bird Wings en initiator van het online platform New arrivals i.s.m. IFFR en van het online platform KORT! Ze ontwikkelde vele projecten waarin nieuwe vormen van digital storytelling ,meestal i.s.m. kunstenaars, een grote rol speelden, zoals Mixed Up en Micromovies.

Deelsessie Open data

Marcus Cohen

Marcus Cohen

Adviseur

Marcus Cohen werkt als senior-adviseur bij DEN. Eerder was Marcus beleidsmedewerker bij de NAPK en manager ICT voor het Nederlands Uitburo. Als bouwkundig ingenieur (TU-Delft) benadert Marcus samenwerking als een ontwerpopdracht: er moet wel iets praktisch gebouwd gaan worden. Hij is betrokken bij projecten rond een open dataplatform voor de (podium)kunsten en heeft zitting in de DERA-Architectuurraad. Marcus beheert kennisdossiers rond LOD en archivering by design. Daarnaast draagt Marcus bij aan onderzoeken, zoals eerder aan studies rond impact van (digitaal) cultureel erfgoed i.s.m. Europeana, de inventarisatie publieksdata in de cultuursector in opdracht van OCW en het rapport met aanbevelingen rond open data in de cultuursector voor de Taalunie.

Pierre van Diest

Pierre van Diest

Zakelijk directeur, de Singel Antwerpen

Hanno Lans

Wikimedia in Residences SAE

Bart Magnus

Bart Magnus

Medewerker PACKED

Bart Magnus (BE, °1985) studeerde Germaanse Talen (Nederlandse en Engelse literatuur), Theaterwetenschap en Lerarenopleiding. Na twee edities bij Het Theaterfestival startte hij in 2009 bij Vlaams Theaterinstituut (VTi). Daar werkte hij eerst op het Europese onderzoeksproject SPACE (www.arts-mobility.info) rond datasets over artistieke mobiliteit. Vanaf juli 2010 coördineerde hij de podiumdocumentatie bij VTi, dat in januari 2015 opging in de fusieorganisatie Kunstenpunt. Sinds augustus 2016 werkt hij bij PACKED (www.packed.be), het expertisecentrum voor digitaal erfgoed in Vlaanderen en Brussel. Hij werkt er onder meer rond erfgoed uit de kunsten en begeleidt samenwerkingen tussen de cultuursector en Wikimediaplatformen.

Sandra Rientjes

Sandra Rientjes

Directeur van Wikimedia Nederland

Sandra Rientjes is sinds 2012 directeur van Wikimedia Nederland, de organisatie die in Nederland steun geeft aan Wikipedia en andere projecten die kennis vrij beschikbaar willen maken voor iedereen. Zij wil Wikimedia Nederland verder ontwikkelen tot 'het schakelstation' tussen Nederlandse culturele, kennis- en erfgoedinstellingen, en wereldwijd geraadpleegde kennis-sites als Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikidata. Voorheen was ze in verschillende functies werkzaam in de milieu- en duurzaamheidssector, waar ze zich vooral bezighield met stakeholderparticipatie. Photo: ©Jonathan Marks CC-BY-SA.

Ingmar Vroomen

Ingmar Vroomen

Muziekweb

Ingmar Vroomen werkt sinds 2015 als projectmanager bij Muziekweb. Hij is verantwoordelijk voor diverse projecten, zoals de samenwerking met wetenschappelijk onderzoek naar muziek, internationalisering, muzikaal erfgoed en het ontwikkeling van nieuwe toepassingen voor muziekweb.nl. Naast zijn werk bij Muziekweb is hij als gastonderzoeker verbonden aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW). Beeld: Sebastiaan ter Burg.

Deelsessie Online platforms

Marieke van der Donk

Marieke van der Donk

Directeur Museum TV

Marieke van der Donk is vanaf september 2015 oprichter en directeur bij Museum TV (Video on demand platform voor de museale sector Nederland met als doel een nieuw ecosystem te bouwen waarin premium content en groot bereik voorop staan.

Tony Minnema

Tony Minnema

Theaterflix

Tony Minnema (1979) is medeoprichter van Theaterflix en werkt sinds 2005 in het theatervak. Hij heeft ervaring als theatermaker/regisseur en was tot 2012 actief als artistiek leider van Het Fijnhout Theater in Amsterdam. Aansluitend heeft hij Video voor Theater opgericht, een bedrijf dat zich nu al 7 jaar specialiseert in de opnames van theatervoorstellingen en het vertalen van de theaterbeleving naar het medium film en video. In 2016 heeft hij samen met Emile Ripke Theaterflix opgericht, een streamingplaform waar integraal voorstellingen kunnen worden bekeken, dit met als doel om de podiumkunsten laagdrempelig en toegankelijk te maken.

Judith Veraart

Judith Veraart

Zakelijk leider ARTtube / Stichting ART match

Deelsessie Podcasts

Ann Blokland

Ann Blokland

Educator bij het Van Gogh Museum

Ann Blokland is Educator volwassenen bij het Van Gogh Museum. In november 2018 verscheen een nieuwe 9-delige podcastserie, waarmee het museum de brieven van Van Gogh in de schijnwerpers zet. Het blijkt een goede manier te zijn om de 'verborgen' brievencollectie toegankelijk te maken.

Bo van Bommel

Bo van Bommel

Hoofd marketing en publiciteit Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni

Sinds maart 2017 is Bo van Bommel hoofd marketing en publiciteit bij het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni. Het Noord Nederlands Toneel is één van de vier grootste, rijks gesubsidieerde toneelgezelschappen van Nederland. Onder leiding van artistiek leider Guy Weizman worden voorstellingen gemaakt waarin dans, muziek, beweging, video en tekst allemaal een belangrijke rol spelen. Het international dansgezelschap Club Guy & Roni is opgericht in 2001 door Guy Weizman en Roni Haver. Met een ensemble van dansers vanuit de hele wereld toert de Club in binnen-en buitenland met dynamische, verleidende dansvoorstellingen die ingaan op actuele onderwerpen.

Monique van Dusseldorp

Monique van Dusseldorp

Host en moderator

Monique van Dusseldorp (55) is bekend als moderator en organisator van evenementen op het gebied van creativiteit, innovatie en technologie. De afgelopen 25 jaar heeft ze een groot aantal (internationale) events mede georganiseerd, waaronder het Wired Event in Londen en TEDxAmsterdam. Op het moment werkt ze o.a. aan het CogX festival in Londen, de Next series events in Hamburg en aan Dutch Digital Day. Ze publiceert daarnaast de nieuwsbrief Van Dusseldorp’s Future of Events, waarin ze haar persoonlijke ervaringen combineert met observaties over de wereld van online bijeenkomsten.

Elise 't Hart

Elise 't Hart

Artist in Residence bij het Meertens Instituut

Elise ’t Hart (1991, Den Haag) studeerde in 2013 af aan de kunstacademie in Utrecht. In het laatste jaar van de academie richtte zij het Instituut voor Huisgeluid op, waarmee ze cum laude afstudeerde en waarvoor ze de Jan Zumbrinkprijs won. Het Instituut voor Huisgeluid vormt het begin van een grote verzameling en documentatie van allerlei geluiden die je thuis tegenkomt. Het Instituut voor Huisgeluid wordt op verschillende plekken uitgenodigd om tijdelijk te komen werken. Bijvoorbeeld door de Gemeente Utrecht, tentoonstellingsruimtes als DordtYart en Extrapool, bij particulieren thuis of in een bedrijf of zoals momenteel het geval: als Artist in Recidence bij het Meertens Instituut. Foto door Marissa Splinter

Caspar Stalenhoef

Podcaster bij Museum Kranenburgh, Frans Hals Museum, Joods Cultureel Kwartier

Caspar Stalenhoef is zelfstandig podcaster bij een aantal Nederlandse musea. Meestal nemen zijn podcasts de vorm aan van audiodocumentaires die voor, tijdens of na het museumbezoek beluisterd kunnen worden. Het zijn audiotours in een modern jasje, die een samenhangend verhaal vertellen waarin bovendien de kunstenaars, conservatoren of andere betrokkenen zélf aan het woord komen. En omdat veel luisteraars zich op podcasts abonneren, ontstaat er een extra manier om musea online te volgen.

Deelsessie VR en AR

Anna Abrahams

Anna Abrahams

EYE onArt

Anna Abrahams is programmeur in Eye, gespecialiseerd in de cross-overs tussen film en andere kunsten. Ze is o.a. curator van de serie Xtended in Eye, met VR installaties van kunstenaars en filmmakers. Daarnaast is ze docent aan de Koninklijke Academie in Den Haag.

Pepijn Borgwat

Pepijn Borgwat

Co-owner | Creative Producer | Motion Design at Synergique

Pepijn Borgwat is medeoprichter van multidisciplinair ontwerp bureau Synergique, dat zich richt op tentoonstellingsconcepten, activatie en ruimtelijk ontwerp. Synergique werkt vanuit Haarlem en Maastricht voornamelijk voor musea, archieven en andere cultureel maatschappelijke instellingen.

Nienke Rooijakkers

Nienke Rooijakkers

Dramaturg en educatiemedewerker Cinedans

Nienke Rooijakkers is dramaturg en educatiemanager van Cinedans – Dance on Screen, Nederlands internationaal dansfilmfestival dat jaarlijks plaatsvindt in EYE Filmmuseum in Amsterdam. Samen met directrice Martine Dekker zette zij Cinedans LAB op, de educatie- en ontwikkelingspoot van Cinedans. Als breed platform voor de dansfilm stimuleert Cinedans met het LAB onder meer onderzoek naar nieuwe presentatievormen voor dans en ondersteunt het innovatieve projecten, waaronder ontwikkelingen op gebied van nieuwe technologie. Na een succesvolle pilot in het afgelopen jaar vindt in maart een VRLab plaats. Drie uiteenlopende makersgroepen onderzoeken hoe dans, beweging en/of lichaamsbewustzijn aan betekenis winnen binnen een virtuele omgeving. Het VRLab van Cinedans komt tot stand in samenwerking met BeamLab en loopt parallel aan het Cinedans Festival.

Ludger Smit

Ludger Smit

Hoofd presentatie, Stadsarchief Amsterdam

Rembrandt Privé; verhalen over liefde, geld en kunst. De verhalen worden verteld door middel van Augmented Reality; door de AR worden 17de eeuwse archiefbronnen leesbaar en begrijpelijk.

Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.