Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Open call for ideas pionierprojecten

Op 7 september 2018 lanceerde DEN-directeur Maaike Verberk op het Nederlands Theater Festival de open call for ideas. Tot en met 19 oktober konden kunsteninstellingen hun ideeën indienen. Vervolgens boog de driekoppige jury, bestaande uit Martijn Arts, directeur van Total Design, Floor van Spaendonck, directeur van Cinekid en Harry Verwayen, directeur van Europeana, zich over de ingediende ideeën. Daar zijn drie projecten uit geselecteerd voor verdere ontwikkeling. De projecten liepen tot en met november 2019. In 2020 delen we de inzichten en opbrengsten uit de projecten.

De drie projecten

De drie projecten die zijn gehonoreerd zijn TIK TIK, Performance Technology Lab en IMPAKT Beyond. Lees hieronder de serie van publicaties waarin we de opbrengsten uit de projecten delen:

Achtergrond Open Call: de oproep

Digitale technieken worden nog weinig ingezet op het gebied van creatie van kunstwerken, het bereiken van publiek of bij educatie en talentontwikkeling. Natuurlijk zijn er al livestreamconcerten te volgen, zijn er virtuele rondleidingen beschikbaar of helpen digitale crowdsourceplatforms om kunstwerken tot stand te brengen. Dit is nog maar het begin. Technologie biedt veel mogelijkheden voor de kunsten; hoe het reflectie oproept, hoe verbindingen met specifieke groepen worden gelegd en hoe het ons uitdaagt verder te kijken naar een andere manier van werken. Innovaties hebben de potentie om artistieke ervaringen over te brengen en om op nieuwe manieren te verbinden met het publiek. Deze nieuwe mogelijkheden willen we samen met de kunstensector onderzoeken. 

Directeur Maaike Verberk lanceert de Open Call op het Nederlands Theater Festival. Foto: Anna van Kooij via Nieuwe Grond/TF

De procedure

Na de deadline in oktober 2018 vond in samenspraak met een jury in twee rondes een selectie plaats van maximaal drie ideeën. DEN ontwikkelt samen met kunstinstellingen of individuele kunstenaars de gekozen ideeën tot een demo, prototype of pilot. Daarvoor is in totaal 210.000 euro beschikbaar.

Op basis van een doorontwikkeling van het gekozen idee naar een concreet projectplan en de projectbegroting wordt dit beschikbare bedrag verdeeld over de drie projecten. Het bedrag kan bijvoorbeeld besteed worden aan inhuur van externe expertise, de inkoop van digitale technieken, de inhuur van audio-videomateriaal, de afkoop van rechten, etc.

Omdat DEN geen subsidieorganisatie is, houdt DEN het beheer over de besteding van het bedrag dat ten goede komt aan de projecten.

 

De jury

De jury van externe deskundigen bestond uit Martijn Arts, Floor van Spaendonck en Harry Verwayen. 

Download het juryrapport

Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.