Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Aan de slag met streaming

Kunst via streaming beleven heeft een grote vlucht genomen. Ook nu de culturele sector langzaam weer open gaat, kan het een waardevolle rol blijven spelen. Maar hoe pak je dit aan?

Streaming biedt voor cultuurproducerende instellingen nieuwe mogelijkheden bij het aanbieden van een ervaring en het bereiken van het publiek. Je verlaagt de drempel voor internationale bezoekers, en wordt inclusiever doordat mensen binnen de veiligheid van hun eigen huiskamer kennis met je kunnen maken. Ook is het mogelijk om via streaming andere vormen van digitale content naadloos te verbinden met je ervaring, zoals contextmateriaal. Of de interactie met het publiek aan te gaan en daarmee je relatie met het publiek versterken. Streaming maakt het mogelijk om een extra laag toe te voegen aan de live beleving, bijvoorbeeld voor of na een live bezoek.

Wat is (live)streaming?

Door de techniek van streamen kunnen kijkers een (live) opname van een theatervoorstelling rechtstreeks vanaf hun computer, laptop, tablet of smartphone bekijken. Voorheen moesten ze daarvoor een video downloaden. Pas als het hele bestand binnen was gehaald, kon het kijken beginnen. Bij streaming wordt de video in afzonderlijke pakketjes van videodata in een continu en goed geordende ‘stroom’ naar het apparaat van de kijker gestuurd. Die kan daardoor bij de start van het streamen ook direct beginnen met kijken.

Leren van elkaar

DEN sprak met instellingen die met streaming aan de slag zijn gegaan. We verzamelden de gevonden inzichten en de lessons learned. De instellingen hebben daarbij allemaal een net iets andere aanpak. Sommigen trekken samen op met collega’s, waar anderen juist individueel de touwtjes in handen houden. DEN vergelijkt de verschillende aanpakken en geeft inzicht in wat erbij komt kijken om individueel of collectief te gaan streamen.

Met dit kennisdossier Streaming helpen we cultuurproducerende instellingen op weg om bewust keuzes te maken wanneer ze willen gaan streamen. De komende tijd deelt DEN de ervaringen en lessons learned op deze overzichtspagina en geven we een overzicht van beschikbare tools. Zo kunnen ze geïnformeerd van start gaan en hoeven ze het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Welke platformen zijn er beschikbaar?

De praktijkvoorbeelden

DEN sprak met Podiumkids, de filmfestivals en Podium 19 over hun ervaringen met een collectieve aanpak van streaming. De jeugdgezelschappen van Podiumkids sloegen de handen ineen om het platform Podiumkids Thuis op te richten, waarbij zij voorstellingen via streaming on demand aanbieden aan het publiek. De filmfestivals zochten elkaar op om hun collectieve kennispool in te zetten en te bouwen aan een online beleving van hun festivals. In samenwerking met AV advies- en projectmanagementbureau INDYVIDEO leidde dit tot een technische oplossing, waarbij elk festival zijn eigen look and feel behoudt, én het platform met elke festivaleditie verder kan groeien. Het Belgische Podium 19 schakelde snel en bracht veel actoren in het culturele ecosysteem samen, van de podia en televisie tot de gezelschappen zelf. Door aansluiting te vinden bij het bestaande streaming platform van VRT NU en televisieproviders konden zij voorstellingen naar het publiek brengen.

Het Nederlands Dans Theater (NDT) en Internationaal Theater Amsterdam (ITA) hebben het afgelopen jaar hun voorstellingen via streaming aangeboden. DEN sprak met Joost Poort (NDT) en met Wouter van Ransbeek en Femke de Veer (ITA) over hun ervaringen en lessons learned.

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.