Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Archieftraject podiumkunsten 2020

Kunnen we inspirerend archiefmateriaal opnieuw inzetten? Waar bestaat ons archief eigenlijk uit? Hoe hebben we het georganiseerd? Dit zijn een paar vraagstukken waarmee podiumkunstinstellingen aan de slag gaan tijdens het archieftraject. Met steun en advies van een coach ga je zelfstandig starten met het doorlichten van je archief. Ga aan de slag met inventariseren, organiseren en ontsluiten van het archief.

Met het archieftraject ondersteunt en adviseert het team van DEN veertien podiumkunstinstellingen bij het doorlichten van hun archief. Deelnemers gaan aan de slag met inventariseren, organiseren en het ontsluiten van het archief. Op deze pagina lees je alle informatie over het archieftraject.

 

Inleiding

Een cloud omgeving waar teamleden hun documenten delen, een verhuisdoos vol met videobanden bovenop een kast, of een depot met decorstukken van de afgelopen jaren. De archieven van podiumkunstinstellingen zijn ontzettend divers. Maar voor alle archieven geldt dat het belangrijk is te weten wat er is en hoe het is georganiseerd. Wanneer je dat weet kun je opnieuw uit je archief putten. En als dat (analoge) archief digitaal wordt, ontstaan er nieuwe mogelijkheden om materiaal als culturele content in te zetten. Het archiefdoorlichtingstraject helpt podiumkunstinstellingen om actief met het archief aan de slag te gaan.

Het traject

Het traject biedt handvatten zodat instellingen zelfstandig hun archief duurzaam kunnen inrichten én ontsluiten. Hoe ziet het traject eruit en waar werken deelnemers naar toe?

Het team

De coaches begeleiden deelnemers tijdens het traject. Arvid, Sarah, Marcus en Guido denken mee en geven advies.

De deelnemers

Niet elk archief is hetzelfde. En wat wil je eigenlijk met je archief? Veertien instellingen doen mee aan het traject en hebben verschillende ambities.

Aan de slag met je archief

Waar begin je? Waar loop je tegenaan, en vooral, hoe overwin je obstakels? We delen de ervaringen en geleerde lessen van het traject in een serie blogs.

"Voor het Café Theater Festival biedt het archieftraject de mogelijkheid om goed uit te denken hoe wij onze systemen en processen zo effectief inrichten, zodat er efficiënt mee gewerkt kan worden vanuit verschillende afdelingen. Tijdens dit traject hopen wij hier een plan voor te ontwikkelen zodat we dit in de toekomst kunnen continueren." Daan Lustenhouwer, zakelijk directeur.
DEN Archieftraject kwam tot stand in nauwe samenwerking met meemoo en CEMPER (Vlaanderen) 

Het traject is gebaseerd op de archiefdoorlichting die onze Vlaamse collega’s van meemoo en CEMPER met succes hebben ontwikkeld. DEN heeft dit traject eerder samen met Theater Utrecht doorlopen en besloot om het ook in Nederland  te introduceren. De vragenlijst en de methode die CEMPER en meemoo ontwikkelden, vormen hiervoor de basis. CEMPER en meemoo verleenden advies over de inhoud, opzet en organisatie van het traject.

Interesse of vragen?

Heb je interesse in het traject? Of loop je zelf met vragen omtrent het archief van je instelling? Neem dan gerust contact op met Guido Jansen. En meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. 

Guido Jansen

Guido Jansen

Projectleider en coach Archiefdoorlichtingstraject

Guido werkt als zzp'er aan het archiefdoorlichtingstraject bij DEN. Daarnaast organiseert hij contextprogramma’s voor SPRING Performing Arts Festival en het IMPAKT Festival en werkt hij als dramaturg voor makers en choreografen. Hierdoor staat hij tussen de velden van performance en digitale media. Hij is docent geweest bij Media en Cultuur Studies aan de Universiteit Utrecht en geeft nu les op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht bij de opleiding Interactive Performance Design.

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.