Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Organize – Betrek digitaal werken in je organisatie

Hier vind je het programma van woensdag 2 juni 2021. Dit is onderdeel van DEN's Digitale Transformatie Conferentie.

Haal je ticket via Eventbrite.

Digitalisering heeft ook gevolgen voor de ondersteunende processen bij het maakproces. Denk bijvoorbeeld aan samenwerken op afstand, het delen van het maakproces of het archiveren daarvan. Digitaal (samen)werken is niet meer weg te denken uit de cultuurwereld, maar hoe organiseer je dat het beste? Wat vraagt digitaal samenwerken van mensen en organisaties? Hoe bouw je aan een duurzaam digitaal archief, zorg je dat medewerkers en partners toegang hebben tot de juiste informatie op het juiste moment? Deze track belicht de meer organisatorische vragen rondom digitale transformatie.

Workshop

Workshop: archiveren is toch iets voor later? Nee: informatie moet ook nu toegankelijk zijn! Dat kan met archivering by design. Door Erik Saaman

Door Erik Saaman

12.50-13.50

Bij overheidsarchieven is een archief van belang ten behoeve van transparantie en rechtszekerheid voor de burger. Maar archiveren doe je niet alleen maar zodat je informatie over vijf, tien of  of vijftig jaar nog kunt raadplegen. Podiumkunstgezelschappen willen bijvoorbeeld hun publiek graag in het theater ontmoeten, maar kunnen hun kunsten ook online aanbieden. Er zijn nog zoveel meer verhalen te vertellen over de eigen geschiedenis, of over het maakproces en wat er achter de schermen gebeurt. Ook dat begint bij een goed georganiseerd en toegankelijk archief. Erik Saaman, strategisch adviseur bij het Nationaal Archief, vertelt in deze workshop meer over Archivering by design. Dit biedt een praktische insteek voor het inrichten van ICT-oplossingen die de reguliere werkprocessen van de instellingen ondersteunen. Het duurzaam toegankelijk maken van de informatie staat hierbij centraal. In deze workshop wordt je op weg geholpen: welke gebruikers zijn bijvoorbeeld geïnteresseerd in je archief? En hoe kun je je archief hiervoor inzetten? Wat betekent archivering bijvoorbeeld als je meer wilt samenwerken in de cloud? 

Erik Saaman

Adviseur en projectleider digitale archivering bij het Nationaal Archief

Workshop

Workshop Nieuw opdrachtgeverschap

door Erwin Verbruggen

12.50 – 13.50

Je organisatie heeft een website nodig. Wellicht een nieuwe. De oude voldoet niet meer, of is niet wat je verwacht. Je wilt graag je collectie in alle rijkheid tonen, of de verhalen van je museum en je vrijwilligers virtueel delen. Je hebt professionals nodig, een ontwerp, een bureau misschien? Welke stappen zet je om dit proces in goede banen te leiden? Hoeveel budget spaar je op voor deze onderneming? Wie moet erbij betrokken worden en hoe doe je dat goed? Hoe faseer je het proces?

In deze workshop nemen we het samenwerkingsproces met externen onder de loep. In welke gevallen ga je best aan de slag met een ZZP'er, externe specialist of projectleider? Wat biedt een bureau dat je IT-collega niet voor je oplossen kan? Wat leg je vooraf vast en wat moet je juist in het ontwikkelproces definiëren?

 

 

Erwin Verbruggen

Technisch projectleider bij Q42

Panelgesprek

Benut je archief! Of is het een collectie?

13.55 – 14.55

In dit panelgesprek gaan we in op wat een archief voor culturele instellingen betekent. Gaat het eigenlijk wel over een archief? Of hebben we het over een collectie? In dit panelgesprek verkennen we met een dansgezelschap, een museum en een ontwerpbureau wat hun archief voor hen betekent. Ze vertellen over wat zij als hun collectie zien en gaan in op de vraag waarom het belangrijk is om hier mee bezig te zijn.

Ook gaan we in op de vraag hoe je deze collectie kunt inzetten. Voor je publiek, voor jezelf en voor je collega’s. Als je meer wilt horen over wat je in huis moet hebben om je archief goed te organiseren en wat nu eigenlijk een collectie is, kom dan luisteren naar de inspirerende verhalen van deze sprekers.

Joost Poort

Joost Poort

Senior manager Commerciële zaken bij Nederlandse Dans Theater

NDT is een van de meest toonaangevende en productieve moderne dansgezelschappen ter wereld met voorstellingen in vele culturele hoofdsteden en op internationale festivals. Dansers, choreografen en andere kunstenaars uit alle windstreken komen naar Den Haag om de danskunst te voeden en voortdurend te vernieuwen. In 2019 viert NDT zijn 60-jarig bestaan met enkele projecten waarin het erfgoed van NDT zichtbaar gemaakt wordt voor een breed publiek. Door middel van digitalisering en online ontsluiting van materialen uit het archief van alle balletten die in de historie van NDT, voor en door het gezelschap gecreëerd zijn, tracht NDT zijn geschiedenis te preserveren en bovendien de maatschappelijke waarde van het erfgoed te vergroten. Joost Poort is sr. manager commercial affairs bij NDT, verantwoordelijk voor onder anderen marketingcommunicatie en sponsoring en fondsenwerving., en medevormgever van de digitaliseringsprojecten bij het gezelschap. Photo: ©Rahi Rezvani

Lezing

Interactive lezing: Nieuwe digitale producties? Dan ook digitaal samenwerken 

15.00 – 15.55

Als direct gevolg van de COVID19 crisis zien we dat makers in bijvoorbeeld de podiumkunsten digitale wegen bewandelen om het publiek te bereiken als het bezoek aan het theater niet mogelijk is. Dat kan door het streamen van voorstellingen of het maken van een digitale variant of digitaal alternatief. Veel makers ontdekken dat dit in beide gevallen vraagt om expertise van technici, ontwikkelaars, digitale makers en editors. In deze sector werd al veel samengewerkt met ZZP-ers of met andere instellingen aan coproducties. Maar nu waren de creatieve teams en (digitale)makers en technici ook nog eens gedwongen thuis te werken. Maar hoe pak je zo’n digitaal maakproces dan aan? Hoe faciliteer je alle betrokkenen? Kun je alles wel online afdoen? En welke tools zet je daarvoor in? En gaat dit niet in tegen de creativiteit? In deze interactieve lezing vertellen DE VANDALEN over hun ontwikkeling van makers van een succesvolle online webserie tot een digitaal produktiegezelschap. Bo van Bommel (Hoofd Marketing en Publiciteit Noord Nederlands Toneel | Club Guy & Roni) gaat in op de projectleiding en het werken in teams bij de totstandkoming van het digitaal theater NITE Hotel.  

 

Bo van Bommel

Bo van Bommel

Hoofd marketing en publiciteit Noord Nederlands Toneel eb Club Guy & Roni

Sinds maart 2017 is Bo van Bommel hoofd marketing en publiciteit bij het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni. Het Noord Nederlands Toneel is één van de vier grootste, rijks gesubsidieerde toneelgezelschappen van Nederland. Onder leiding van artistiek leider Guy Weizman worden voorstellingen gemaakt waarin dans, muziek, beweging, video en tekst allemaal een belangrijke rol spelen. Theater van nu, in de taal van nu. Het Noord Nederlands Toneel is gevestigd in Groningen maar speelt in schouwburgen door heel Nederland en Vlaanderen. Het international dansgezelschap Club Guy & Roni is opgericht in 2001 door Guy Weizman en Roni Haver. Met een ensemble van dansers vanuit de hele wereld toert de Club in binnen-en buitenland met dynamische, verleidende dansvoorstellingen die ingaan op actuele onderwerpen. Het dansvocabulaire is innovatief, rauw en opwindend.

Joeri van Spijk

zakelijk leider & creatief producent bij DE VANDALEN

Lezing

Verborgen verhalen ontdekken kun je niet alleen

15.00 – 15.55

Instellingen vertellen vaak mooie verhalen: over bijzondere projecten, over het ontstaan, over een bepaald kunstwerk. Deze verhalen liggen verscholen in de collecties van de instellingen. Door de collecties en archieven naar buiten te brengen en te verbinden aan andere collecties, komen nieuwe verhalen naar boven. Je collectie verbinden aan de collectie van een ander, hoe werkt dat?

Tal Groenman en Mirjam Raaphorst van Geheugen van Nederland komen vertellen hoe zij dat hebben gedaan. Ze vertellen over de wijze waarop ze erfgoed van verschillende instellingen aan elkaar verbinden en waarom ze dat doen. 

Afgelopen jaar is Van Gogh Worldwide gelanceerd, een platform waarop alle werken van Vincent van Gogh worden verzameld. Alle in Nederland aanwezige werken zijn hier nu samengebracht. Hiervoor zijn meer dan 10 collecties aan elkaar verbonden. Een van de initiatiefnemers van dit platform is het Kröller-Müller Museum. Tanja de Boer van het Kröller-Müller Museum vertelt over hoe dit project tot stand is gekomen en welke nieuwe verhalen over Van Gogh ze al tegen is gekomen.

Mirjam Raaphorst

Hoofdredacteur Geheugen van Nederland en Klantfunctiemanager bij Koninklijke Bibliotheek

Tal Groenman

Campagnemanager Geheugen van Nederland bij Beeld & Geluid

Tanja de Boer

Hoofd collectie en onderzoek bij het Kröller-Müller Museum

Tafelsessie

Samenwerken aan het geheugen van Nederland in de podiumkunsten, design en digitale cultuur

16.00 – 17.00

Dit jaar zijn podiumkunst.net en Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) van start gegaan. Beide netwerken werken aan het verbinden van collecties en archieven van bijvoorbeeld muziek-en theatercollecties en - archieven van makers en gezelschappen en van ontwerpers en kunstenaars in design en digitale cultuur. Podiumkunst.net wil de schatkist aan beeldmateriaal, archiefopnames en teksten digitaal beschikbaar maken voor iedereen. Dat daarmee dan ook weer een inspiratiebron vormt het voor makers, onderzoekers en liefhebbers. Design en digitale cultuur dragen bij aan de manier waarop de Nederlandse samenleving zichzelf definieert, manifesteert en ontwikkelt. Een goed bewaard, ontsloten en toegankelijk geheugen is ook voor de ontwerpdisciplines zelf van belang om te beantwoorden aan de taak die zij in onze cultuur en samenleving toebedeeld krijgen. Marjon van Schendel (domeincoördinator muziek, Podiumkunst.net) en Simon van den Berg (domeincoördinator theater, Podiumkunst.net) en Brigitte Jansen (programmamanager NADD) de verschillende plannen toe. Zo zal ingegaan worden op de netwerking en worden er ideeën gedeeld over manieren om met digitaal cultureel erfgoed diverse gebruikersgroepen te bereiken. Wat gaan deze twee als platforms presenteren in de komende jaren? En waarvoor kun je als erfgoedinstelling of als producerend maker of ontwerper terecht bij NADD en Podiumkunst.net ? 

 

Marjon van Schendel

Marjon van Schendel

Domeincoördinator Muziek bij Podiumkunsten.nt

Marjon van Schendel is al jaren als projectleider betrokken bij het digitaliseren, verbinden en beschikbaar stellen van collecties, onder andere door haar projecten bij de Koninklijke Bibliotheek voor de Nationale Bibliotheekcatalogus, die de verbinding vormt voor alle collecties van openbare bibliotheken, en het Van Gogh Worldwide project voor de verbinding van museale collecties met informatie over de werken van Vincent van Gogh. Bij het project voor het digitaliseren van de bladmuziekcollectie van de Stichting Omroep Muziek bleek de oude liefde voor muziek een enorme inspiratiebron om ook binnen dit domein collecties, zoals die van Muziekweb, te verbinden met de bladmuziek van SOM. Podiumkunst.net biedt de mogelijkheid om dit op grotere schaal duurzaam vorm te geven.

Simon van den Berg

Simon van den Berg

domeincoördinator theater van Podiumkunst.net

Simon van den Berg (1975) is hoofdredacteur van Theaterkrant en domeincoördinator theater van Podiumkunst.net. Hij studeerde theaterwetenschap en Amsterdam en Berlijn en was in 1997 medeoprichter van Moose.nl, het eerste online theaterplatform van Nederland. Daarnaast was hij toneelrecensent voor Het Parool en werkte hij voor Theater Instituut Nederland

Brigitte Jansen

Brigitte Jansen

Programmamanager Netwerk Archieven Vormgeving en Digitale Cultuur HNI

Brigitte Jansen is grafisch ontwerper en projectleider in de culturele sector. Als kind van de jaren 90 heeft ze een uitgesproken liefde voor remix cultuur, digitale cultuur, GIF’s en kattenvideo’s. Sinds 2020 werkt ze bij Het Nieuwe Instituut als programmamanager voor het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur. Waar samen met veertig partners wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een toekomstbestendig ontwerpgeheugen. Eerder werkte Brigitte bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid waar ze leiding gaf aan onderzoeksprojecten rondom creatief hergebruik van digitaal erfgoed. In haar werk pleit ze voor het belang van het toegankelijk maken van erfgoed, zodat nieuwe verhalen en contexten kunnen ontstaan met historisch erfgoed. Voor dit werk was Brigitte in 2018 genomineerd voor de Museumtalentprijs. Naast haar werk in de erfgoedsector is Brigitte ontwerper. Onderzoek en methodologie kenmerken haar meer autonome praktijk en staan vaak in dienst van interdisciplinaire experimenten en werken. Ook in dit werk spelen remix cultuur en cultureel erfgoed een belangrijke rol.

 


Benieuwd naar de rest van het programma?
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.