Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Langetermijnperspectieven voor de cultuursector in tijden van COVID-19

Hoe gaan we verder als deze periode voorbij is? Hoe lang gaat dit duren en komen we wellicht nog vaker terecht in een ‘intelligente lockdown’? Hoe verandert onze maatschappij permanent en wat doet dat met de cultuursector? Op deze pagina verzamelen we toekomstperspectieven, scenario's en ideeën voor de toekomst van de cultuursector.

Toekomstscenario's

Toekomstverkenningen en toekomstscenario’s gaan de cultuursector helpen om voorbereid te zijn op wat er gaat komen. De term ‘scenario’ is niet voor niets een in de podiumkunsten vertrouwd begrip, waarbij creativiteit en vakmanschap belangrijke, bij de culturele sector passende, factoren zijn. De cultuursector heeft op dit moment behoefte aan toekomstbeelden, zo bleek onder meer uit een debat dat Kunsten ’92 organiseerde over de crisis in de cultuursector en creatieve sector als gevolg van het coronavirus. 

Iemand die veel ervaring heeft met het maken van toekomstverkenningen is Dr. Susan van ’t Klooster. Dit artikel heeft zij speciaal voor DEN geschreven. Ze geeft handvatten om met de toekomst aan de slag te gaan en aan de hand van een aantal beproefde methodes een vertaling te maken naar een (digitale) strategie.

In opdracht van DEN hebben de professionele toekomstverkenners Dr. Susan van ’t Klooster en Dr. Freija van Duijne een traject opgezet met drie virtuele expertsessies, waarna een aantal toekomstscenario's worden ontwikkeld.

 

Lees hoe DEN toekomstscenario's ontwikkelt voor een strategievaardige cultuursector

DEN Academie

De DEN Academie is dé plek voor deskundigheidsbevordering waar strategie en operationele kennis over de kansen en mogelijkheden van de digitale transformatie in de cultuursector in samenhang worden aangeboden. Nu nog relevanter dan dat het al was, want hoe bestendig je de digitale initiatieven die nu ontspruiten in een bedrijfsstrategie? Hoe ontplooi je digitale activiteiten naast je fysieke aanbod? 

In het najaar van 2020 start een tweede ronde van het driedaagse Managementprogramma Digitale Strategie & Innovatie voor directeuren en senior managers. Ook in het najaar kun je aansluiten bij de ééndaagse cursus Op weg naar digitale transformatie in cultureel erfgoedorganisaties voor directeuren en senior medewerkers van kleine en middelgrote erfgoedinstellingen. 

Meer weten? Neem een kijkje bij de DEN Academie of neem contact op met Arianne Neijenhuis.

Je artistieke research online doen

Veel instellingen hebben hun deuren moeten sluiten en makers moeten noodgedwongen hun activiteiten aanpassen. Maar deze nieuwe situatie biedt ook mogelijkheden om vooruit te kijken naar het moment waarop de deuren van de instellingen weer open gaan. DEN houdt een lijst met bronnen bij die je kunt gebruiken voor je artistieke research. De lijst is niet uitputtend en we blijven deze aanvullen. Suggesties zijn altijd welkom!

Deel dit artikel