Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Langetermijnperspectieven voor de cultuursector in tijden van COVID-19

Hoe gaan we verder nu deze periode voorbij lijkt te zijn? Hoe verandert onze maatschappij permanent en wat doet dat met de cultuursector? In 2020 verzamelden we toekomstperspectieven, scenario's en ideeën voor de toekomst van de cultuursector.

Toekomstscenario's

Toekomstverkenningen en toekomstscenario’s gaan de cultuursector helpen om voorbereid te zijn op wat er gaat komen. De term ‘scenario’ is niet voor niets een in de podiumkunsten vertrouwd begrip, waarbij creativiteit en vakmanschap belangrijke, bij de culturele sector passende, factoren zijn. De cultuursector heeft op dit moment behoefte aan toekomstbeelden, zo bleek onder meer uit een debat dat Kunsten ’92 organiseerde over de crisis in de cultuursector en creatieve sector als gevolg van het coronavirus. 

Iemand die veel ervaring heeft met het maken van toekomstverkenningen is dr. Susan van ’t Klooster. Speciaal voor DEN schreef zij een artikel over de methode achter toekomstverkenning. Ze geeft daarin handvatten om met de toekomst aan de slag te gaan en aan de hand van een aantal beproefde methodes een vertaling te maken naar een (digitale) strategie.

In opdracht van DEN hebben dr. Susan van ’t Klooster en dr. Freija van Duijne daarnaast een traject opgezet met drie virtuele expertsessies, waarna een aantal toekomstscenario's worden ontwikkeld. Deze scenario's zijn in oktober 2020 gepubliceerd en vind je hieronder terug. Eind 2020 is ook de Engelse vertaling van het rapport beschikbaar gekomen. Je vindt deze vertaling op de pagina met de scenario's hieronder.

Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.