Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Langetermijnperspectieven voor de cultuursector in tijden van COVID-19

Hoe gaan we verder als deze periode voorbij is? Hoe lang gaat dit duren en komen we wellicht nog vaker terecht in een ‘intelligente lockdown’? Hoe verandert onze maatschappij permanent en wat doet dat met de cultuursector? Op deze pagina verzamelen we toekomstperspectieven, scenario's en ideeën voor de toekomst van de cultuursector.

Toekomstscenario's

Toekomstverkenningen en toekomstscenario’s gaan de cultuursector helpen om voorbereid te zijn op wat er gaat komen. De term ‘scenario’ is niet voor niets een in de podiumkunsten vertrouwd begrip, waarbij creativiteit en vakmanschap belangrijke, bij de culturele sector passende, factoren zijn. De cultuursector heeft op dit moment behoefte aan toekomstbeelden, zo bleek onder meer uit een debat dat Kunsten ’92 organiseerde over de crisis in de cultuursector en creatieve sector als gevolg van het coronavirus. 

Iemand die veel ervaring heeft met het maken van toekomstverkenningen is dr. Susan van ’t Klooster. Speciaal voor DEN schreef zij een artikel over de methode achter toekomstverkenning. Ze geeft daarin handvatten om met de toekomst aan de slag te gaan en aan de hand van een aantal beproefde methodes een vertaling te maken naar een (digitale) strategie.

In opdracht van DEN hebben dr. Susan van ’t Klooster en dr. Freija van Duijne daarnaast een traject opgezet met drie virtuele expertsessies, waarna een aantal toekomstscenario's worden ontwikkeld. Deze scenario's zijn in oktober 2020 gepubliceerd en vind je hieronder terug. Eind 2020 is ook de Engelse vertaling van het rapport beschikbaar gekomen. Je vindt deze vertaling op de pagina met de scenario's hieronder.

DEN Academie

De DEN Academie is dé plek voor deskundigheidsbevordering waar strategie en operationele kennis over de kansen en mogelijkheden van de digitale transformatie in de cultuursector in samenhang worden aangeboden. Nu nog relevanter dan dat het al was, want hoe bestendig je de digitale initiatieven die nu ontspruiten in een bedrijfsstrategie? Hoe ontplooi je digitale activiteiten naast je fysieke aanbod? 

De nieuwe data in 2021 voor het driedaagse Managementprogramma Digitale Strategie & Innovatie voor directeuren en senior managers zijn bekend! Je kunt je nu inschrijven voor de voorjaarsronde 2021. Ook kun je in november of in het voorjaar van 2021 aansluiten bij de ééndaagse cursus Op weg naar digitale transformatie in cultureel erfgoedorganisaties voor directeuren en senior medewerkers van kleine en middelgrote erfgoedinstellingen. 

Meer weten? Neem een kijkje bij de DEN Academie of neem contact op met Arianne Neijenhuis.

Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.