Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Inspirerende voorbeelden van online tonen en verdienen

Makers en culturele instellingen lopen publiek én inkomsten mis nu podia, musea, filmhuizen en presentatieruimtes dichtgaan. Er is veel aandacht voor het op verschillende manieren tonen van verhalen en artistiek werk online. Op deze pagina tonen we je voorbeelden die laten zien hoe je je werk digitaal kunt tonen. In sommige van die voorbeelden laten makers ook zien hoe ze daar geld mee verdienen.

Online werk tonen tegen betaling?

 

Grote instellingen in het buitenland als Metropolitan Opera House en Berliner Philharmoniker heffen de betaalmuur voor hun streamingsdiensten juist op in deze tijd, zodat het publiek thuis gratis van reeds opgenomen opera-uitvoeringen en concerten kan genieten. Dat is nu tijdelijk mogelijk omdat de rechthebbenden in deze crisissituatie sneller instemmen met het gratis beschikbaar stellen van dit materiaal waar ze normaal geld voor zouden ontvangen als het online getoond wordt.

Maar voor individuele makers of kleinere organisaties is het waardevol dat ze ook geld kunnen blijven verdienen nu virtueel vertonen de enige mogelijkheid lijkt. Hoe kun je digitale middelen inzetten om te innoveren op een manier die bijvoorbeeld ook invloed heeft op je verdienvermogen? DEN onderzoekt dit al enige tijd samen met Cultuur+Ondernemen en NewNodes in ons gezamenlijk project Digitaal DNA. Momenteel is dit thema extra actueel en urgent.

We laten je voorbeelden zien van hoe digitale middelen makers of culturele instellingen in staat stellen om hun werk digitaal te tonen en daar soms ook geld voor te vragen. 

Een digitaal huis: filmfestivals NFF, Cinekid, IDFA en IFFR gaan (ook) online

Hoe kunnen we in een tijd waar 1,5 meter afstand de regel is, filmliefhebbers toch een goede filmfestival-ervaring bieden? Dat was de uitdaging voor de vier Nederlandse filmfestivals NFF, Cinekid, IDFA en IFFR. Ze vonden de oplossing in een hybride variant. De festivals zijn straks deels live en deels online te bezoeken. Dat is op zich niet nieuw, bekijk bijvoorbeeld ook ons praktijkvoorbeeld over Festival CEMENT verder op deze pagina. Bijzonder aan de aanpak van deze vier filmfestivals is dat ze voor het online gedeelte samen optrekken.

Agenda, ticketverkoop en livestreams in één app: hometour.events heeft het allemaal

Presentator Tim Hofman, onder andere bekend van het online programma #BOOS, verzuchtte al aan het begin van de COVID-19-crisis dat hij best zou willen betalen om streams van  concerten te kunnen bekijken, om zo artiesten te ondersteunen. Ontwikkelaar Terence Huijgen deelde dit gevoel en ontwikkelde binnen een paar dagen het concept voor een nieuwe app, waarop artiesten en poppodia een liveoptreden kunnen streamen voor thuiszitters.

Online kunst beleven: Art Mediation bij Museum Boijmans Van Beuningen

Hoe kun je de methodes die je in het museum gebruikt vertalen naar een online kunstbeleving? Het onderzoeksproject over Online Art Mediation van Brigitte Jansen is hierover een eerste experiment voor Museum Boijmans Van Beuningen. In dit interview vertelt zij samen met Yoeri Meessen (hoofd Educatie) over de visie op online kunstbeleving en opgedane kennis tijdens het onderzoeksproject.

Meer voorbeelden van online tonen en verdienen

Hieronder lees je nog meer voorbeelden van culturele instellingen en makers die digitaal zijn gegaan in tijden van corona. Lees bijvoorbeeld de drie artikelen over online privérondleidingen met Robot Double, in het Thuismuseum of met #Rijksmuseumfromhome, over de online dramaserie Toen wij de tijd hadden van DE VANDALEN, over de vooruitziende blik van Cinedans, over de nu al bijna 100 dagen durende Isolation Sessions, over Festival Cement in isolement en over de online première van de dansfilm Re:Born.

Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.