Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Digitaal artistiek onderzoek doen

Veel instellingen moesten vanwege coronamaatregelen hun deuren sluiten en makers moesten noodgedwongen hun activiteiten aanpassen. Maar deze nieuwe situatie bood ook mogelijkheden om vooruit te kijken naar het moment waarop de deuren van de instellingen weer open gaan. Een lijst met bronnen voor je artistieke research.

Het publiek staat te trappelen om nieuwe producties, exposities, ontwerpen en ander artistiek werk. Door de digitalisering van collecties van musea, archieven, bibliotheken etc. is er veel digitaal materiaal online beschikbaar dat potentieel interessant is voor artistiek onderzoek. Je moet het alleen wel weten te vinden. Zo heeft MCN een prachtig overzicht gepubliceerd van virtuele musea, online collecties en online lesmateriaal. Natuurlijk zijn daar waardevolle bronnen als Wikimedia Commons en Europeana te vinden.

In aanvulling hierop heeft DEN hieronder ook een aantal Nederlandse bronnen verzameld die je kunnen helpen bij je artistieke onderzoek. Heb je zelf aanvullingen? Deel ze met DEN via Twitter, Linkedin of mail. We zullen deze lijst ook blijven aanvullen.

Archieven

Muziek, audio en geluid

Literatuur, kranten, teksten

Collecties verrijken

Wist je dat je via de Wikimedia-platformen niet alleen kan genieten van virtuele kunstcollecties, maar dat je ook kan helpen door beschrijvingen toe te voegen? Dankzij het aanvullen van de beschrijvingen op Wikimedia-platformen vergroot je de vindbaarheid van de collecties en kunstwerken.

In onderstaand filmpje legt Bart Magnus van meemoo, Vlaams Instituut voor het archief, uit hoe je aan de slag kan gaan en wat je er allemaal mee kan doen.

Bron: meemoo, Vlaams Instituut voor het archief (CC BY 4.0)

Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.