DigitALLks x DEN

28 februari 2024, 13:45-17:00

Digitale transitie: een groots, meeslepend en langdurig proces. Zet vandaag de eerste stap en kom op donderdag 29 februari naar de DigitALLks x DEN in de Deventer Schouwburg. Daar ga je verder in de digitale transitie aan de hand van vier rondetafelgesprekken: inclusieve digitale technologie, green IT, auteursrechten en het publiek van de toekomst. Meld je gratis aan!

Digitale transitie lijkt een groots, meeslepend en langdurig proces. Wat zijn de kansen en uitdagingen die daarbij komen kijken voor de cultuursector? DEN en Cultuurloket DigitALL vertellen je er meer over in de plenairse sessies. Daarna sluit je aan bij één van de vier tafels om inzichten op te doen en ervaringen te delen. Per tafel sluit ook een expert aan én een organisatie die al met het thema aan de slag is gegaan. De thema's zijn: inclusieve digitale technologie, Green IT en digitale duurzaamheid, auteursrechten en modelclausules en publiek van de toekomst. 

Tijdens de afsluitende netwerkborrel denken we graag met je mee over specifieke vraagstukken.

Programma

  • 14:45 – 15:00 uur: Inloop
  • 15:00 – 15:30 uur: De kansen van digitale transformatie + Ontwikkelingen uit de praktijk
  • 15:30 – 16:30 uur: Rondetafelgesprekken (op inschrijving)
  • 16:30 – 17:00 uur: Plenair: Bevindingen delen + wrap up
  • 17:00 – 18:00 uur: Borrel

De deelsessies

Inclusieve digitale technologie

Inclusieve digitale technologie gaat om meer dan ticking the boxes van de Code Culturele Diversiteit. Digitale technologie kan helpen om minderheidsgroepen te verenigen en te empoweren. Tegelijkertijd is het van belang om digitale technologie zelf zo te ontwerpen dat een website of applicatie toegankelijk is voor mensen met visuele beperking of gehoorbeperking. Hoe zet je digitale technologie in voor meer inclusie, en waar kunnen we van elkaar leren?

Met: Jamie Schaduw (Totaal Moluks). Moderator: Tanja van Zuijderwijk  (Cultuurloket DigitALL)

Green IT en digitale duurzaamheid

Met digitale middelen bereik en betrek je nieuw publiek, maar dit heeft wel een weerslag op het milieu. Digitale data en online verkeer kosten veel energie. Ook het opslaan van archieven en het ontwikkelen van nieuwe digitale producties belasten onze planeet. Green IT en digitale duurzaamheid zijn essentieel om de milieueffecten van de snel groeiende digitale wereld te beperken. Digitale transformatie duurzaam aanpakken, hoe doe je dat?

Met Lilian Stolk (The Hmm - platform voor internetcultuur). Moderator: Tineke van Heijst (directeur Van Heijst Information Consulting)

Auteursrechten en modelclausules

Het auteursrecht zorgt ervoor dat makers eigenaarschap hebben over hun ideeën en kunstwerken. Het delen van werk biedt ruimte voor hernieuwde bewondering, vooruitstrevend onderzoek en nieuwe creatie. Maar dan moeten de rechten wel geregeld zijn. Hoe maak je als culturele organisatie gebruik van bestaand werk? En welke invloed heeft auteursrecht als je werk (online) wil delen? Modelclausules kunnen je hierbij houvast geven, zodat het publiek kan genieten van cultuur mét toestemming van de maker.

Moderator: Andrea Langendoen (DEN)

Publiek van de toekomst

Wie is jouw publiek van de toekomst? En is jouw organisatie in staat om hen in 2040 te vinden, binden en boeien? Het cultuurpubliek verandert, dus hoe zorg je dat jouw organisatie meebeweegt? Het begrijpen van nieuwe doelgroepen en kunnen inspelen op nieuwe behoeften en scenario’s is essentieel voor een weerbare organisatie. Doe mee en verken de toekomst!

Met Roos van den Oetelaar (onderzoeker performance-collectief Zwermers). Moderator: Sophie Heijkoop (DEN)

Over de sprekers

Andrea Langendoen specialiseert zich in auteursrechten en AVG en is projectleider en adviseur bij DEN.

Jamie Schaduw (Opent een externe link) is oprichter van Totaal Moluks (Opent een externe link), een nieuw online platform dat als doel heeft om Molukse talen en cultuur op een toekomstbestendige manier vast te leggen en nieuw leven in te blazen voor de Molukse gemeenschap in Nederland.

Roos van den Oetelaar (Opent een externe link) is onderzoeker bij Zwermers (Opent een externe link), een Tilburgs performance-gezelschap van eigengereide makers dat locatiegerichte, interdisciplinaire performances maakt.

Lilian Stolk (Opent een externe link) is directeur van The Hmm (Opent een externe link), een platform voor internetcultuur. Daarnaast is ze emoji-expert en schreef ze Het zonder woorden boek – waarom we steeds meer zeggen met emoji (2018).

Tineke van Heijst is directeur bij Van Heijst Information Consulting (Opent een externe link). Daarnaast is ze lid van de Green IT netwerkgroep (Opent een externe link) van Netwerk Digitaal Erfgoed.

Tanja Zuijderwijk (Opent een externe link) is als programmamanager van Cultuurloket DigitALL verantwoordelijk voor de dagelijkse organisatie, en het eerste aanspreekpunt voor culturele instellingen om projectplannen te bespreken.

Sophie Heijkoop heeft veel ervaring met digitale publieksbegeleiding. Bij DEN is zij programma- en communitymanager van de DEN Academie

Deel dit evenement

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Alles wat je wil weten over digitale transformatie. Vol tips, kennis en inspiratie.