Bewust bewaren: Groene revolutie in digitaal erfgoed

31 oktober 2023, 08:00-14:30

Steeds meer erfgoedorganisaties zetten zich in voor de wereld van morgen. Van verduurzaming van het depot tot hergebruik van tentoonstellingsmaterialen. Maar ook digitaal liggen er kansen om de CO2-impact terug te brengen. Dit event biedt praktische handvatten om hiermee aan de slag te gaan in jouw organisatie.

Tijdens deze bijeenkomst gaan we in op de CO2-impact en mogelijke maatregelen om die impact te verlagen: denk aan maatregelen rond opslag en preservering tot aan online gebruik van digitaal erfgoed.

Daarnaast krijg je handvatten om klimaatimpact bespreekbaar te maken in je organisatie en op de agenda te zetten. Met voorbeelden van organisaties die bijvoorbeeld een klimaatteam of duurzaamheidsteam hebben opgezet.

Ten slotte wordt je gevraagd om ook mee te denken om klimaatimpact te verminderen, als sector. Of je nu beleidsmaker of erfgoedprofessional bent: welke oplossingen zie je zelf? Hoe kun je anderen binnen het netwerk wellicht helpen? Je bijdrage wordt zeer gewaardeerd.

Dit event wordt georganiseerd door de werkgroep Green IT van NDE. Else Laura is namens DEN onderdeel van deze werkgroep. Benieuwd naar het event? Meld je gratis aan via NDE (Opent een externe link).

Meer over het programma

Ines Vanlangendonck is expert op het gebied van digitale duurzaamheid en neemt je mee op het pad naar duurzame IT. Is het haalbaar? Maakt digitalisering een duurzamere wereld mogelijk? En hoe beïnvloedt dit de cultuur- en erfgoedsector? 

Charlotte Bax is duurzaam webdesigner en verzorgt een workshop over hoe je een duurzaamheidsanalyse uitvoert voor de website van jouw organisatie. Leer hoe je de verkregen gegevens interpreteert en ontdek vervolgens welke stappen je kunt nemen om de pijnpunten aan te pakken en je website duurzamer te maken.

Deel dit evenement

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Tips, inspiratie en kennis over digitale transformatie in de cultuursector