Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Netwerk Digitaal Erfgoed publiceert Wegwijzer Duurzaamheidsbeleid

Steeds meer collecties van archieven, bibliotheken, media, musea en kennisinstellingen komen digitaal en online beschikbaar. Deze ontwikkeling brengt het risico van informatieverlies met zich mee. Zonder maatregelen gaan waardevolle digitale collecties verloren. De wegwijzer beschrijft de tien aandachtsgebieden van een duurzaamheidsbeleid.

Maatregelen om verlies van informatie te voorkomen zijn vaak technisch van aard, maar zijn gebaseerd op beleid. Het opstellen van een helder duurzaamheidsbeleid maakt het behoud van, en lange termijn toegang tot, digitale erfgoedcollecties mogelijk. De Wegwijzer Duurzaamheidsbeleid helpt erfgoedinstellingen bij het opstellen van dit beleid.

De wegwijzer beschrijft de tien aandachtsgebieden van een duurzaamheidsbeleid. Ieder aandachtsgebied kent vervolgens weer een aantal concrete uitwerkingen. Op deze manier kun je als erfgoedinstelling je beleid stap-voor-stap opbouwen op een wijze die past bij de inrichting van je eigen organisatie en de digitale informatie die je beheert. De Wegwijzer Duurzaamheidsbeleid schrijft daarbij geen vaste volgorde voor. Iedere instelling kan zijn eigen selectie maken en telkens terugkeren naar de wegwijzer voor handvatten of aanvullende aandachtsgebieden. 

➡️ Bekijk de wegwijzer duurzaamheidsbeleid hier.

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.