Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Frankwatching over virtuele werelden: the next step in online festivals en evenementen

De virtuele wereld lijkt steeds meer de plek te worden waar toekomstige digitale festivals zich zullen plaatsvinden. Onder andere het media-art festival Ars Electronica, de internationaal bekende muziekfestivals Glastonbury en Burning Man, maar ook het Nederlandse Amsterdam Dance Event hebben hier de afgelopen tijd mee geëxperimenteerd. Frankwatching zoekt uit wat hierin de beste mogelijkheden zijn voor organisatoren.

Via virtuele platforms bied je als festival of event de mogelijkheid om video en/of audio in te laden in jouw eigen stukje virtuele wereld waar het publiek – in de vorm van een avatar – naar kijkt en luistert. In de virtuele wereld kunnen avatars met elkaar en de artiesten communiceren, dansen en hun uiterlijk onbegrensd veranderen. Er bestaat tegenwoordig een groot aantal virtuele platforms, dus welke gebruik je als organisatie om je doelgroep het best te bedienen?

Frankwatching geeft antwoord op deze vraag. Het platform Second Life is al jaren leider op dit gebied, en wordt als eerste genoemd. Verder is Mozilla Hubs een simpeler en toegankelijker alternatief. Ook Sansar, de grafisch mooiere en aan VR aansluitbare opvolger van Second Life komt aan bod. Hiernaast worden ook VRchat, Fortnite en Roblox genoemd als alternatieven.

Het artikel biedt ook praktische tips voor het organiseren van een festival in een virtuele wereld. Er wordt ingegaan op technische vraagstukken, de waarde en uitdagingen van het festival live streamen, manieren om streamers interactief te betrekken, financiële kwesties, en de virtuele opbouw van een evenement.

De conclusie is wel dat het digitaal organiseren van je festival in een virtuele wereld en het streamen hiervan op grotere mediaplatforms dé manier is om online veel bezoekers de trekken. Laat als producent vooral geen single use nieuwe werelden bouwen, maar maak gebruik van bestaande virtuele werelden, zoals hierboven omschreven. Deze zijn niet duur, hebben al een bestaande community en een goede infrastructuur om je gewenste wereld vorm te geven. En zorg er tot slot voor dat de virtuele wereld vooral leuk is om te bezoeken!

Lees het gehele artikel op frankwatching.com

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.