Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Archieftraject 2021 van start

Het archieftraject gaat weer van start! Met een succesvol traject in 2020 heeft DEN 12 instellingen begeleid in het inventariseren, organiseren en ontsluiten van het archief. Ook dit jaar zet DEN zich in om de archieven van cultuurproducerende instellingen te ondersteunen. We roepen podiumkunstinstellingen en instellingen binnen de architectuur, digitale cultuur en design op om aan dit traject deel te nemen.

Wil jij met je archief mensen inspireren en betrekken? En je archief op een duurzame manier inzetten voor zowel je organisatie als publiek? Neem deel aan de nieuwe editie van het archieftraject.

Denken in archief

Digitale archieven van cultuurproducerende instellingen vormen steeds vaker een bron voor nieuwe artistieke producten, bieden nieuwe inzichten in het creatieproces en zijn een inspiratiebron voor makers, van kunstenaars tot ontwerpers. Elke culturele instelling heeft een inspirerend en waardevol archief. En dan hebben we het niet over een stoffige stellingkast. Van producties tot ontwerpen, het onderzoek dat eraan voorafgaat en de nieuwsberichten achteraf. De archieven van cultuurproducerende instellingen zijn divers, bestaan uit allerlei soorten materiaal, vertellen verhalen en sporen aan om nieuwe verhalen te vertellen. Ook wanneer een instelling aan het beginnen is, wordt er gebouwd aan het archief.

Niet elke culturele instelling denkt al in termen van archief en archivering. Toch is het goed dit te doen. Zo werp je een nieuwe blik op het materiaal dat je in huis hebt. Eentje die aandacht heeft voor het zichtbaar, houdbaar en bruikbaar maken van dit materiaal. Zodat mensen weten dat het bestaat, ze het kunnen bekijken en dat het niet zomaar vergeten raakt.

Nederlands Dans Theater


Het Nederlands Dans Theater heeft hun archief gedigitaliseerd en delen daarvan online beschikbaar gemaakt via Google Arts and Culture. Daarmee maken zij inspirerend materiaal zichtbaar, houdbaar en bruikbaar.

Zichtbaar, houdbaar, bruikbaar

Het archieftraject baseert zich op initiatieven en ontwikkelingen binnen de sector van het cultureel erfgoed. Zo is de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed een belangrijk vertrekpunt. 

Je maakt bijvoorbeeld materiaal digitaal beschikbaar voor online publicatie. Of je richt je digitale werkomgeving in voor efficiënt gebruik door collega’s. Terwijl je werkt aan je digitale archief, kun je alvast toewerken naar aansluiting bij vernetwerkte archieven en collecties. Daarmee krijgt het culturele archief een duurzame en toegankelijke plek waar gebruikers - publiek en collega’s - nog lang van kunnen genieten.

Tijdens het archieftraject werk je samen met een coach, met expertise over jouw sector. Met de coach bepaal je ambities en zet je het traject in zodat het jouw archief ondersteunt. En leer je al doende meer over het zichtbaar, houdbaar en bruikbaar maken van materialen in je digitale archief.

Met DEN heeft de Organisatie Oude Muziek een professioneel archiveringsbeleid opgesteld, een waardevolle bijdrage aan het bedrijf.
- Juliëtte Dufornee, zakelijk adviseur Organisatie Oude Muziek

Over het traject

In het archieftraject 2021 is plek voor zestien deelnemers. Tijdens het archieftraject worden zestien deelnemers begeleid in 

  1. het verkrijgen van inzicht en overzicht in wat er al in het archief aanwezig is, 
  2. het duurzaam inrichten van dit archief, waardoor het in de toekomst eenvoudiger wordt om informatie terug te vinden en 
  3. het nadenken over welk materiaal uit het archief interessant is om beschikbaar te maken voor publiek, makers en onderzoekers, en hoe dat te doen.

Je werkt tijdens het traject zelfstandig en komt regelmatig samen met andere deelnemers. Het traject bestaat uit twee plenaire bijeenkomsten, drie verdiepende sessies en zelfstandig werk via een online toolbox. We koppelen je aan een persoonlijke coach die samen met jou ambities voor het archief vaststelt en advies levert voor het inrichten en beschikbaar stellen van het archief. Aan het eind van het traject heb je een actieplan opgezet om het archief in de toekomst bij te houden en te ontsluiten. 

Je kunt meer informatie over het traject terugvinden op de informatiepagina, bijvoorbeeld over de ambities van de oud-deelnemers en blogs over wat zij hebben ondernomen

Met 25 jaar ervaring en expertise op het gebied van talentontwikkeling en als productiehuis en werkplaats, wil Dansmakers via dit archief traject kennis en informatie beschikbaar en vindbaar maken voor de toekomst.
- Suzy Blok, directeur Dansmakers Amsterdam.

Planning

Het traject vindt twee keer plaats in 2021. We nodigen jullie van harte uit om aan één van deze edities deel te nemen. De eerste editie loopt van april t/m juli. De tweede editie loopt van augustus t/m december

Tijdinspanning

Het traject vraagt om een tijdsinvestering van minimaal 80 uur. Deze is verdeeld over voorbereidend onderzoek en inventarisatie (16 uur), twee plenaire sessies (6 uur), drie verdiepende sessies (6 uur), een werkbezoek van de coach (4 uur) en zelfstandige opdrachten waarmee de deelnemer het eigen archief aanpakt (48 uur). Gedurende 3 maanden gaan deelnemers onder begeleiding van de coach met het eigen archief aan de slag.

Tegemoetkoming

We begrijpen dat er voor deelname aan dit traject tijd nodig is. Deelnemers kunnen daarom een financiële tegemoetkoming krijgen. We hopen hiermee het net wat makkelijker te maken om deel te nemen.

Wij willen in de ontwikkeling van ons NITE Hotel ook het archiefmateriaal van onze organisatie beschikbaar maken voor ons publiek. De kennis van DEN en de samenwerking in dit programma komen daarom voor ons op het juiste moment.
- Harmen van der Hoek, zakelijk directeur NNT/Club Guy and Roni

Vragen en contact


Hebben jullie interesse in deelname? Of vragen over het traject? Stuur dan een mail naar projectleider guido.jansen@den.nl onder vermelding van ‘Deelname archieftraject’. Wij nemen dan contact met je op.

Guido Jansen

Guido Jansen

Projectleider en coach archieftraject

Guido werkt als zzp'er aan het archieftraject bij DEN. Met een achtergrond in zowel de podiumkunsten als digitale media brengt hij deze twee velden samen. Bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht werkt hij als docent Interactive Performance Design, en daarnaast is hij als dramaturg betrokken bij makers en choreografen. Eerder werkte Guido als junior docent aan de Universiteit Utrecht voor de opleiding Media en Cultuur Studies, en organiseerde hij contextprogramma's voor SPRING Performing Arts Festival en het IMPAKT Festival.

Meer lezen?

Op onze website kun je meer lezen over waar je aan kunt denken als je het over archief hebt, van oude programmaboekjes en VHS-banden tot contracten en overeenkomsten. Ook kun je praktijkvoorbeelden lezen van organisaties die hier al mee aan de slag zijn gegaan.

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.