Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Auteursrecht en cultureel erfgoed: Wat mag je gebruiken voor lesmateriaal? En hoe doe je dat?

Veel culturele instellingen maken lesmateriaal met bijvoorbeeld beelden van hun collectie en bijpassende thema’s, maar hoe zit het eigenlijk met rechten daarover? Educatief ontwikkelaar Welmoet Damsma van Naturalis deelt haar ervaringen met open content voor educatief materiaal.

Een schilderij in het museum, een illustratie uit de krant of een blogpost op een website - allemaal creaties waar de maker automatisch het auteursrecht van heeft. Zeventig jaar na de dood van de maker vervalt het auteursrecht en komt het werk automatisch terecht in het zogeheten publieke domein. Daardoor mag iedereen bijvoorbeeld werk van Shakespeare, Da Vinci of Beethoven verwerken in lesmateriaal. Maar wat te doen als je als educator of ontwikkelaar recenter materiaal wil gebruiken, of andere struikelblokken tegenkomt?
“Als ik bijvoorbeeld illustraties zoek van neanderthalers voor lesmateriaal daarover, is dat heel moeilijk te vinden. Zeker in het publieke domein”, vertelt Welmoet Damsma, educatief ontwikkelaar bij Naturalis.

Meer weten?

Lees het artikel over auteursrecht en cultureel erfgoed bij Eduschrift.

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.