Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Terugblik: Eerste twee sessies Archiefdagen 2021 nu terug te zien

Op 18 januari en 28 januari vonden de eerste inspiratiesessie en ontmoetingssessie van de Archiefdagen 2021 plaats. Bekijk beide sessies terug.

Abdelkader Benali ging tijdens zijn lezing in op het gemeenschappelijke verleden van Marokko en Nederland en op de vernieuwde Canon van Nederland. Benali: ‘Onze archieven liggen vol prachtige verhalen over grensgangers, een groep die wat mij betreft onderbelicht is in de Nederlandse maar zeker ook Europese context. Deze mensen dragen meerdere identiteiten in zich mee. Denk bijvoorbeeld aan Pauli: geboren in Guinée, tot slaaf gemaakt en via een Surinaamse plantage in Tilburg beland aan het einde van de achttiende eeuw. Wat is de kracht van hun verhaal en waarom zijn deze personages in onze huidige veranderende samenleving actueler dan ooit?’ 

Benali deed ook een oproep aan de archieven: ‘Archieven moeten zich meer opstellen als mediabedrijven om de collecties voor meer verschillende doelgroepen toegankelijk te maken.’

Terugkijken

Bijna 90 toehoorders hoorden het inspirerende verhaal van Benali aan. Voor wie het gemist heeft of nog eens wil terugkijken: de volledige opname van de sessie staat op de website van de KVAN.

 

Ontmoetingssessie door Brigit Hoomans

Op 28 januari vertelde Brigit Hoomans tijdens haar ontmoetingssessie over het initiatief van KVAN om een kwaliteitsregister voor archiefprofessionals te ontwikkelen. Met dat register wil KVAN de kwaliteitseisen die de sector stelt inzichtelijk maken, ingegeven door het loslaten van de diploma-eis voor archivarissen. 
Van archiefprofessionals wordt verwacht dat zij een scala aan rollen kunnen invullen – meer dan verenigd kan worden in één persoon. Voor het register zullen daarom kennisprofielen worden ontwikkeld, die laten zien welke kennis en competenties worden verwacht bij die verschillende rollen.

Ook deze sessie is nu terug te kijken op de website van KVAN/BRAIN.

 

 

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.