Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Europeana-conferentie: Auteursrechten in de erfgoedsector

Wat is de rol van auteursrechten in de digitale transformatie binnen de erfgoedsector? Op 5 en 6 oktober organiseerde Europeana samen met de nationale bibliotheek van Duitsland hierover een conferentie voor het Duitse Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. De drie belangrijkste uitkomsten: de behoefte naar meer opgebouwde capaciteit voor auteursrechten, het belang van samenwerking tussen belanghebbenden en de hoge verwachtingen die the Copyright in the Digital Single Market Directive scheppen.

Meer dan 30 experts op het gebied van auteursrechrten uit 21 landen namen deel aan break-out sessies, rondetafeldiscussies en panelpresentaties. Gezien de conferentie volledig online plaatsvond was er voor het eerst de mogelijkheid om gedeeltes ervan met een breder publiek te delen. Het evenement gaf tevens de gelegenheid om leden van gemeenteraad samen te brengen en hun visies, succesvolle aanpakken en gemeenschappelijke uitdagingen omtrent auteursrechten te delen. 

Frank Scholze, algemeen directeur bij de nationale bibliotheek van Duitsland stelde: ‘It's our mission as institutions to actively embrace and shape the opportunities of digitalisation within our platforms and to make cultural heritage visible and accessible to a wider public in order to avoid the digital dark age. Due to these challenges the copyright system has to be adjusted and it's only possible if we find a proper balance of interests of all stakeholders, right holders and institutions.'

Aan de hand van de uitkomsten van deze bijeenkomsten zal Europeana de verdere mogelijkheden verkennen en steun en ontwikkeling bieden om aan de uitdagingen van auteursrechten tegemoet te komen.

Zie de website van Europeana voor het volledige verslag.

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.