Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Wat is het erfgoed van de toekomst?

Hoe kijken we over 100 jaar terug op 2020? Bij het Nederlandse Instituut voor Beeld en Geluid beseffen ze dat met deze ingrijpende tijden van coronacrisis geschiedenis geschreven wordt. Daarom hebben ze onder de naam 'Verhalen uit het hart' een oproep gedaan om alle video’s te verzamelen over de coronatijd, het erfgoed van de toekomst.

 

Alma Hoekstra, hoofdredacteur van Erfgoedstem, ging hierover in gesprek met Jennemiek Leijssen en Valentine Kuypers, respectievelijk communicatiemanager en conservator bij Beeld en Geluid. Ze gaan onder andere in op het belang van de archivering van de grote hoeveelheid digitaal materiaal.

“Op het internet verschijnen enorm veel video’s, maar ze verdwijnen ook heel snel. Zo hebben wij alweer duizenden video’s in ons archief die nu niet meer op het web te vinden zijn. Daarom is het ook zo belangrijk om er snel bij te zijn. Als we over vijf jaar video’s over de coronatijd verzamelen, kan het zijn dat er alweer een heleboel verdwenen is. Digitale media zijn snel niet meer leesbaar, of accounts worden verwijderd. Kijk bijvoorbeeld maar naar het account van Lange Frans. En we kunnen altijd weer deselecteren als we een video over een paar jaar toch niet meer zo interessant vinden,” aldus Jennemiek Leijssen.

Lees het volledige gesprek op Erfgoedstem.

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.