Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Erfgoedinstellingen en kennisorganisaties starten samenwerking rond AI

Artificiële Intelligentie speelt een belangrijke rol in het analyseren en toegankelijk maken van  gedigitaliseerde erfgoedcollecties. Het Centrum voor Wisunde & Informatica het KNAW Humanities Cluster, de Koninklijke Bibliotheek, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Rijksmuseum, TNO, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam slaan daarom de handen in een voor het Cultural AI Lab.

In nauwe samenwerking zetten de betrokken partijen van het Cultural AI Lab de mogelijkheden van Artificiële Intelligentie in voor cultureel onderzoek. De AI-tools die zij ontwikkelen kunnen meteen toegepast worden in de culturele erfgoedsector. De komende maanden starten de eerste vijf projecten, waaronder onderzoek naar het automatisch opsporen van koloniale terminologie in collectiedata en een onderzoek naar framing in online journalistiek.

'Deze samenwerking overstijgt de grenzen van domeinen en disciplines. Alleen door samen te werken, kunnen we kunstmatige intelligente technologie ontwikkelen die zich bewust is van culturele contexten,' aldus Marieke van Erp, projectleider Cultural AI bij KNAW Huminaties Cluster.

Door de krachten te bundelen wordt een brug geslagen tussen erfgoedinstellingen, geesteswetenschappen en informatica. Alle projecten hebben als doel zowel AI-technologie recht te laten doen aan de complexiteit van menselijke cultuur als de toekomstbestendigheid van culturele instellingen te vergroten.

Zie hier voor meer informatie over de missie en projecten van het Cultural AI Lab.

 

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.