Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Archiveren is een kunst!

Voor de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD) schreef DEN'er Wietske van den Heuvel samen met Violet Meerdink, kennismakelaar bij het Nationaal Archief, een artikel over de kunststudenten van de Willem de Kooning Academie, die afgelopen jaar voor de minor Data Design het archief opnieuw uitvonden.

Wat hebben kunststudenten te zoeken in een archief? Hoe kun je als archivaris je voordeel doen bij een onderzoek van een kunststudent? In dit artikel delen Violet Meerdink, kennismakelaar bij het Nationaal Archief in Nederland en Wietske van den Heuvel, senior adviseur bij DEN kennisinstituut voor cultuur & digitalisering hun ervaringen.

Sinds 2018 werkt de Willem de Kooning Academie (WdKA) in Rotterdam samen met het Nationaal Archief in Den Haag voor de minor Data Design. In die minor staan ontwikkelingen zoals open data en big data centraal en leren studenten om gegevens te analyseren en te bewerken vanuit nieuwe conceptuele en visuele perspectieven.

In 2019 werd ook DEN betrokken bij deze samenwerking. Alle studenten en docenten kregen een uitgebreide rondleiding in de depots van het Nationaal Archief en volgden workshops over welke informatie je bewaart in een noodsituatie, en over de relatie tussen creativiteit en archivering.

Het archief als basis voor kunst

Hoewel een samenwerking tussen het archief en kunststudenten op het eerste gezicht vergezocht lijkt, gaan kunst en archivering al langer hand in hand. Collecties en archieven zijn belangrijke inspiratiebronnen voor het maken van nieuwe kunst of een ontwerp.

Archivering werd zelfs zo populair dat de redacteuren van het platform Artspace in 2004 spraken van ‘archive fever’. De kunstwereld werd door kunstenaars overspoeld met verzamelingen rond thema’s of bestaande personen, en rond verzonnen personages, waardoor er fictionele archieven ontstonden.

 

➡️ Lees verder bij VVBAD

Download hier de volledige publicatie 'Archiveren is een kunst!'

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.