Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Nederlandse digitale netwerken zijn in topvorm

Uit de jaarlijkse Digital Economy and Society Index (DESI) blijkt o.a. dat Nederlandse digitale netwerken in topvorm zijn en dat Nederlanders bovengemiddeld digitaal vaardig zijn.

Deze index rangschikt de kwaliteit van de digitale infrastructuur, het gebruik van digitale toepassingen door en online vaardigheden van de inwoners, de mate en wijze waarop het bedrijfsleven digitaal actief is en de online dienstverlening door de overheid zelf.

Een steeds digitaler mkb

Het Nederlandse bedrijfsleven maakte al relatief veel gebruik van sociale media en van elektronische tags voor onder andere voorraadbeheer, toegang en mobiel betalen. Nu liggen binnen het mkb ook zowel online verkoop als de daaruit behaalde omzet voor het eerst boven het EU-gemiddelde. Inmiddels biedt 21% van de meer dan één miljoen MKB-ondernemingen bieden op het internet producten en diensten aan (tegen 17% in 2019), en dat is goed voor 12% van de omzet. Ook verkoopt 13% van het mkb hun producten via het internet aan klanten in het buitenland.

[...]

Bovengemiddelde expertise, arbeidsmarkt vraagt om meer

Nederlanders zijn bovengemiddeld digitaal vaardig – dat is een lijn die langzaam stijgt. Ook het aantal IT-specialisten stijgt gestaag, net als het percentage vrouwen daarbinnen. Als het gaat om afgestudeerden in de IT-sector, scoort Nederland onder het EU-gemiddelde (resp. 2,5% en 3,6%). Het rapport onderstreept dat de genoemde groei weliswaar positief is, maar naar verwachting niet afdoende is om te voldoen aan de vraag naar technisch geschoold personeel. De Europese Commissie verwelkomt wel de voorgestelde acties uit de Nationale Digitaliseringsstrategie om dit te verbeteren.

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.