Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Mijlpaal voor portretfoto’s op Wikipedia

Via de speciale website van Wikiportret zijn inmiddels meer dan 5000 foto’s geupload, veelal portretfoto’s van bekende personen met een artikel op Wikipedia. Deze foto’s zijn allemaal door fotografen vrijgegeven onder een vrije licentie zodat ze, voorzien van naamsvermelding, kosteloos kunnen worden gebruikt op Wikipedia en elders.

Wikiportret is in 2008 in het leven geroepen op initiatief van de Vereniging Wikimedia Nederland. Het is een hulpmiddel waarmee fotografen eenvoudig portretfoto’s voor Wikipedia ter beschikking kunnen stellen. De toenmalige voorzitter van de vereniging, bekend onder haar wiki-naam Ellywa, constateerde dat op artikelen met biografieën vrijwel nooit goede portretfoto’s stonden. De oorzaak was het auteursrecht; op Wikipedia worden alleen afbeeldingen gebruikt met een vrije licentie. Die afbeeldingen waren destijds - en nog steeds - zeldzaam. Op biografieën op Wikipedia zonder portretfoto werd een oproepje neergezet om een zelfgemaakte foto te uploaden. Deze oproepen blijken te werken, dagelijks komen nieuwe foto’s binnen.

“Het moest echt veel makkelijker worden voor fotografen om een zelfgemaakte foto bij een biografie op Wikipedia te zetten. Dat is goed gelukt met Wikiportret.” - Ellywa, drijvende kracht achter Wikiportret

De 5000 foto’s zijn niet alleen afkomstig van amateurfotografen, maar ook van professionals, zoals Janey van Ierland en Filip Naudts.

"Als management van acteurs en regisseurs is het zowel voor onze cliënten als voor ons belangrijk dat er goede, recente rechtenvrije foto’s van hen in omloop zijn, die bovendien eenvoudig te vinden zijn. Wikiportret is voor ons de ideale manier om deze foto’s beschikbaar te maken. Wij hebben het geluk dat er binnen ons bedrijf twee medewerkers ook als fotograaf werkzaam zijn, waardoor het voor ons geen probleem is om een goede persfoto rechtenvrij ter beschikking te stellen.” - Janey van Ierland, talent manager, fotograaf en eigenaar van nummer19 management

“Bij het steunen van goede doelen, hebben donateurs vaak geen idee waar hun bijdrage naar toe gaat. Bij het gratis publiekelijk ter beschikking stellen van foto's op een encyclopedisch platform als Wikipedia is dat wel het geval." - Filip Naudts, fotograaf

Wikipedia artikel voorzien van een foto?

Heeft u een Wikipedia artikel gezien waar toevoeging van een portretfoto een verrijking zou zijn? Met een portretfoto die u zelf heeft gemaakt? U kunt de foto zelf uploaden op de website van Wikiportret. De foto wordt dan vrijgegeven onder de vrije licentie die op Wikimedia projecten wordt gebruikt, de CC-BY-SA4.0 licentie. Dat betekent dat de foto vanaf dat moment kosteloos door iedereen kan worden gebruikt, met de juiste naamsvermelding uiteraard. Na het uploaden op wikiportret.nl verzorgen vrijwilligers de rest van het werk, zodat de foto uiteindelijk terecht komt bij het juiste Wikipedia artikel. 

Over Wikimedia Nederland

De visie van de vereniging Wikimedia Nederland is gelijk is aan die van de gehele Wikimedia-beweging: Stel je een wereld voor waarin een ieder vrijelijk kan delen in het geheel van alle kennis. Wikimedia Nederland is onderdeel van de wereldwijde Wikimedia-beweging en zorgt in Nederland voor een omgeving waar vrijwilligers en organisaties samenwerken om vrije kennis bijeen te brengen en te verspreiden.

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.