Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

2020: twintig jaar webarchivering in Nederland

Januari 2020 was een historische maand voor Nederlands digitaal geboren erfgoed: twintig jaar geleden ging webarchivering van start. Kees Teszelszky van de Koninklijke Bibliotheek schreef er een blog over.

Januari 2020 was een historische maand voor Nederlands digitaal geboren erfgoed. Twintig jaar geleden ging webarchivering van start in Nederland: om precies te zijn in Groningen. In dezelfde maand voerde de Koninklijke Bibliotheek de eerste experimentele nationale domeincrawl uit van het Nederlandse web. Dit is webarchivering waarbij geprobeerd wordt met speciale software zoveel mogelijk websites van een bepaald webdomein binnen te halen.
 

Archipol

Het bewaren van digitaal geboren erfgoed van het web begon in Nederland bij het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen aan de Universiteitsbibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen. Daar in het hoge noorden werd voor het eerst een website van een Nederlandse politieke partij gearchiveerd in het kader van webarchiveringsproject Archipol. Dit webarchief bestaat nog steeds en heeft in de loop van twintig jaar meer dan 1.000 sites van Nederlandse politieke partijen, politici en politieke bewegingen bewaard. Sommige websites worden al twee decennia elke maand trouw gecrawled, waardoor in de loop der jaren een unieke collectie van twee decennia digitaal geboren data van en over de Nederlandse politieke cultuur op het web is opgebouwd.

 

Lees verder bij de Koninklijke Bibliotheek.

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.