Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Digitale publicatie Open Archief

Wat bewaren we en voor wie? Welke betekenis geven we aan ons erfgoed en hoe verandert die door de tijd heen? Met andere woorden: wie heeft er toegang tot het verleden en welke verhalen worden er met het collectiemateriaal verteld? En mag dat materiaal zomaar in een hele nieuwe context worden gebruikt en daarmee een hele nieuwe betekenis krijgen? Dit zijn enkele van de vragen die in het project Open Archief aan de orde kwamen.

Het Nieuwe Instituut en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid werkten in dit project samen om het creatief hergebruik van digitale erfgoedcollecties te stimuleren. Begin 2019 werden drie makers uitgenodigd om op basis van de open collecties een nieuw autonoom mediawerk te ontwikkelen. Het beschikbaar stellen en artistiek hergebruiken van digitaal erfgoed stond daarbij centraal, met ruimte voor uiteenlopende creatieve, technische en auteursrechtelijke interpretaties.

In deze digitale publicatie blikken de deelnemende makers en beide instituten terug op het project en delen ze opgedane kennis en ervaringen met collega-instellingen en makers. Na deze succesvol verlopen eerste samenwerking hopen Het Nieuwe Instituut en Beeld en Geluid het zichtbaar maken en relevant houden van digitale collecties voor een nieuw publiek voort te zetten en hier nieuwe partners bij te betrekken.

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.