Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Algoritmes gaan monumenten verduurzamen

Wie denkt dat monumenten de verduurzamingsdans ontspringen, heeft het mis. Ook de monumentensector maakt zich op om de doelstellingen van het Klimaatakkoord te behalen. Momenteel wordt een eerste, belangrijke stap gezet waarmee dit proces nauwgezet wordt gemonitord.

Met hulp van een subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wordt op dit moment de gehele monumentensector in kaart gebracht. In mei dit jaar resulteert dit in een uniform beeld van de aantallen en soorten rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten tezamen. Dit beeld was er met name voor de laatste groep nog niet. Daarnaast wordt van een groot deel van deze monumenten het energieverbruik in kaart gebracht. Voor dit project is Stichting Nederland Monumentenland een partnerschap aangegaan met Fenicks BV, een onderzoeksbureau gespecialiseerd in het monitoren van monumentaal vastgoed.

Slim verduurzamen met algoritmes

Door de grote hoeveelheid opgehaalde data, kan met behulp van algoritmes een passend advies per monument worden uitgebracht. Dit jaar nog kan op de website van Nederland Monumentenland het eigen monument virtueel vergeleken worden met soortgelijke monumenten om te zien welk monument het minste energie verbruikt. Zo kan je als eigenaar van bijvoorbeeld een monumentale stadswoning of woonboerderij gemakkelijk zien hoe goed je eigen monument presteert ten opzichte van een soortgelijk monument. De informatie op de website is uiteraard vrij toegankelijk.

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.