Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Monumenten in 3D in pilot monumentendatabase

Van de duizelingwekkend hoge ramen in de voorgevel, het fijnmazige reliëf in de pilasters of de aderen in de marmeren lambrisering van het voormalige verblijf van de rijke bankier Henry Hope; we kunnen het allemaal vanuit onze luie stoel beleven en bestuderen. Sinds kort is namelijk een 3D-weergave van het huidige provinciehuis van Noord-Holland, paviljoen Welgelegen, in Haarlem beschikbaar. Een virtuele tour maakt het voor iedereen mogelijk om via een tablet of computerscherm door de zalen te dwalen. En het doel is om hier in de toekomst meer monumenten aan toe te voegen.

Landelijke database

Vanaf 2012 bouwt onderzoeksbureau Fenicks samen met de provincies en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aan een landelijke digitale monumentenmonitor. Hierin moeten uiteindelijk alle Nederlandse monumenten opgenomen zijn. Want waar collecties van musea vaak al digitaal zijn vastgelegd, is er voor monumentale gebouwen en beeldhouwwerken in Nederland nog geen overkoepelende database van de landelijke collectie te raadplegen. De monumentenmonitor bevat inmiddels actuele informatie over circa 67.000 monumenten in Nederland. Die informatie stelt overheden in staat de restauratie- en herbestemmingsopgave cijfermatig te analyseren.

Augmented reality

Het onderzoeksbureau verwerkt fotobeelden van monumenten tot een driedimensionaal model, zodat op een tablet of computerscherm accurate 3D-beelden van het monument van alle zijden bekeken kunnen worden. Met augmented reality-software is het zelfs mogelijk objecten virtueel te projecteren in een willekeurige ruimte. Het is zelfs mogelijk om om de virtuele projectie heen te lopen en in te zoomen op de details. Zo is er in het kantoor van het onderzoeksbureau een projectie te zien van de tuinbeelden van buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid. Ook kunnen bezoekers hier een virtuele tour maken door het gerenoveerde Gebouw 8 op het Hembrugterrein. Na een tijdje lijkt het alsof je werkelijk in een van de net gerestaureerde industriële ruimtes staat.

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.