Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Collecties Parijse musea downloadbaar onder CC0-licentie

Met het initiatief treden de Parijse musea in de voetsporen van de Rijksstudio van het Rijksmuseum. De meer dan 150.000 kunstwerken uit de collecties van 14 Parijse musea zijn in het publieke domein onder een Creative Commons CC0-licentie uitgegeven. Er zullen nog meer sets afbeeldingen volgen, waarbij ze steeds de auteursrechten van de sets goed uitzoeken voordat ze deze online publiceren.

In De Standaard van 10 januari reagereert Sam Donvil (Packed/VIAA): “Musea wilden de kosten van de digitalisering recupereren. Intussen groeit het besef dat zoiets personeel vergt en niet meteen rendabel is. Musea als het Rijks hebben een belangrijke stap gezet. Ze verkopen niet langer hun reproductie, die dan op een Heineken-etiket belandt. Ze bieden hun imago en cultureel kapitaal aan.” (Bron: faro.be)

Douglas McCarthy van Europeana sprak met het hoofd communicatie & digitaal van de Paris Musées, Philippe Rivière. Philippe: "Paris Musées manages the fourteen museums of the City of Paris and altogether the collection numbers over a million artworks. From archaeology to fashion and contemporary art, the collections are remarkably diverse and they are still being digitised. Since May 2016 our collections have been accessible online at http://parismuseescollections.paris.fr/en."

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.