Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Artists4All: nieuwe Linked Open Data applicatie om kunstenaarsgegevens te verzamelen

De applicatie Artists4All is nadrukkelijk bedoeld voor professionals die werkzaam zijn bij archieven, musea, universiteiten of andere kennis- en cultuurinstellingen, maar de online database RKDartists& is voor iedereen toegankelijk.

Artists4All

RKDartists& is een van de databases van het RKD die binnen het culturele veld wordt beschouwd als een standaard voor gegevens over Nederlandse en Vlaamse kunstenaars door de eeuwen heen. Accurate gegevens zoals geboorte- en sterfdata, familierelaties en werkplekken van kunstenaars zijn vaak aan RKDartists& ontleend. Ook buiten het culturele veld is de database geliefd: zo geldt RKDartists& als een belangrijke bron voor Wikipedia.

RKDartists& wordt sinds het ontstaan bijgehouden door medewerkers van het RKD, wereldwijd een van de belangrijkste onderzoekscentra op het gebied van de Nederlandse kunstgeschiedenis. Artists4All biedt nu de mogelijkheid om RKDartists& te verrijken met vakspecifieke en gevalideerde kennis door externe deskundigen. Deze waardevolle aanvullingen zijn vrijwel direct online beschikbaar voor het publiek.


Mede mogelijk gemaakt door

Artists4All is ontwikkeld met de steun van het Mondriaan Fonds en het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Zowel het Mondriaan Fonds als het Netwerk Digitaal Erfgoed streven ernaar culturele informatie zo breed mogelijk beschikbaar te stellen.


Linked Open Data

RKDartists& wordt beschikbaar gesteld als Linked Open Data via het termennetwerk van het NDE. Op deze manier kunnen instellingen de data uit RKDartists& gebruiken in hun eigen collectiebeheersysteem. De eerste instelling die hier gebruik van gaat maken is het Literatuurmuseum. Zij kunnen zelf informatie toevoegen aan RKDartists&, en deze informatie vervolgens direct weer gebruiken binnen hun eigen systeem.

Bron: rkd.nl

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.