Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

PACKED-verslag Open Culturele Data-bootcamp

Dit najaar organiseerdee PACKED voor de tweede keer het open culturele data bootcamp: een vijfdaags ‘open data-bad’ dat deelnemers inwijdt in alles wat er komt kijken bij het open maken van culturele data. 

Het programma

Elke dag werd opgehangen aan een bepaalde dimensie van open data: bruikbaar, open, vindbaar, bereikbaar en zichtbaar. De vijf dimensies van open data corresponderen met bepaalde hindernissen die je moet overwinnen:

  • bruikbaar: hoe maak ik data leesbaar voor mens en machine?
  • open: hoe haal ik drempels voor hergebruik van data weg?
  • vindbaar: hoe maak ik data vindbaar op het web?
  • bereikbaar: hoe zorg ik dat mijn gebruikers gemakkelijk toegang hebben tot mijn data?
  • zichtbaar: hoe breng ik mijn data onder de aandacht van gebruikers?

Iedere voormiddag werden deelnemers ingeleid in de theorie bij elk thema. Na de middag gingen ze aan de slag met allerlei tools. 

Technische training

Hoofddoel van de namiddagsessies was dit jaar om de technische skills van de deelnemers bij te schaven. Om digitale content open te maken heb je een aantal skills nodig die niet in het curriculum van een erfgoedregistrator voorkomen. Tijdens het bootcamp proberen we daar iets aan te doen. Net als tijdens de eerste editie ging er heel wat tijd naar het gebruik van OpenRefine, een tool om je data te schonen en te verrijken. Dit jaar experimenteerden we ook met ExifTool, een commandlinetool om metadata weg te schrijven in beeldbestanden. 

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.