Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Beeld en Geluid en IDFA stimuleren hergebruik archiefmateriaal in documentaires

Met het partnerschap wordt de verbinding benadrukt tussen kwalitatief hoogwaardige documentaires en de rol die een rijk en toegankelijk archief inclusief professionele ondersteunende expertise daarbij kan spelen. Zoals het IDFA het zegt: het archief is “één van de pijlers van het documentairevak”. Als inspiratie, bron en reflectie is een archief onmisbaar voor documentairemakers, waar ook ter wereld.

Die samenwerking komt tot uiting in de volgende projecten en evenementen:

 

 • IDFA Competition for Creative Use of Archive
  De nieuwe, internationale IDFA Competition for Creative Use of Archive bestaat dit jaar uit negen documentaires die tijdens IDFA in première gaan. Het betreft werk van zowel nieuwe, getalenteerde makers als gerenommeerde makers.
 • Focus: Re-releasing History
  Beeld en Geluid ondersteunt tevens het focusprogramma dat keuzes belicht die filmmakers maken als zij trachten de geschiedenis opnieuw te interpreteren. De elf films in dit programma hebben allemaal één ding gemeen: ze bestaan volledig uit bestaand materiaal: archiefmateriaal, home movies en found footage. In een longread onderzoekt documentaire-legende Alina Marazzi de thema's van het focusprogramma.
 • Industry Talk: Who owns history? The politics of memory preservation
  Naar aanleiding van het Focusprogramma: Re-releasing History organiseren IDFA en Beeld en Geluid op zaterdag 23 november een Industry Talk over het herinterpreteren van archiefmateriaal, home movies en found footage. Hoe gaan filmmakers te werk en hoe gaat een archief als Beeld en Geluid om met het hergebruik in een andere context of betekenis? 
 • Industry Session: The Use of Archive Footage in your Documentary
  De beroepsvereniging film- en televisiemakers NBF organiseert in samenwerking met Beeld en Geluid tijdens het IDFA op maandag 25 november in de Filmacademie een Industry Session over het gebruik van archiefmateriaal in documentaires. De focus ligt op de rechten die wel of niet op het materiaal rusten. De sessie wil misverstanden en onzekerheden rond het gebruik van materiaal waar copyright op rust ophelderen.
Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.