Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Europees parlement stemt in met omstreden uploadfilter

Een meerderheid van 438 Europarlementariërs stemde voor een gezamenlijk standpunt omtrent de nieuwe auteursrechtenwetgeving, terwijl 226 leden tegen stemden. Een resterend aantal van 39 leden onthield zich van een stem.
 
Het 'uploadfilter' is een omstreden artikel in het voorstel voor de hervorming van het auteursrecht. Met de maatregel zouden bedrijven zoals Google, Twitter en Facebook materiaal dat door gebruikers geüpload wordt moeten controleren op auteursrechten.
 
Met de maatregel wil de Europese Commissie beheerders van auteursrechten, zoals videomakers, componisten en andere kunstenaars, beter beschermen. Grote internetbedrijven kunnen er ook voor kiezen om een licentie op het auteursrechtelijk beschermde werk te nemen.
 
Tegenstanders vrezen dat de algoritmes die internetbedrijven gebruiken niet in staat zijn om nuance aan te brengen, waardoor de vrijheid van meningsuiting in het geding komt. Onder meer satirische afbeeldingen, parodieën en afbeeldingen met een (kunst)historische context zouden door een 'uploadfilter' tegengehouden kunnen worden.

Bron: nu.nl

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.