Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

SIDN Call: Je data de baas

Call voor Je data de baas is nu open

We produceren en gebruiken elke dag data, actief en passief. Als internetgebruiker spelen we hierdoor een cruciale rol in de datasamenleving, maar die rol vertaalt zich niet in een positie als gelijkwaardige speler. Sterker nog, in ruil voor ‘gratis’ diensten zijn we vaak passieve dataleveranciers in plaats van baas te zijn over onze eigen data. 

Nu data steeds belangrijker worden als grondstof voor de digitale samenleving, is de vraag naar de impact van deze ontwikkeling op internetgebruikers steeds relevanter. Vragen als: hoe houdt de gebruiker inzicht in zijn dataspoor en regie over zijn data, hoe voorkomen we bias in data en algoritmes en wat betekent de machtsconcentratie van grote internetplatforms voor de positie van de gebruiker, worden steeds belangrijker. Het dringt ook steeds meer tot ons door dat we als internetgebruiker onvoldoende van de waarde van onze data profiteren of zelfs benadeeld worden (denk aan weinig tot geen inspraak, verlies van controle en privacy schendingen).  

Met deze call focust SIDN specifiek op het belang en de waarde van data voor internetgebruikers. Datawijze​ internetgebruikers zijn in staat om de machtsstructuren van het internet en vooral de inzet van data te herkennen, te bevragen en verantwoordelijk te benutten. Behalve controle, regie en bescherming tegen datamisbruik, gaat het ons vooral om de versterking van de positie van gebruikers. 

Aanvraag indienen

De call staat open voor kleine experimenten en grotere projecten. Bijdragen variëren van max 10.000 euro (om te komen tot een proof of concept, demo, pilot of experimenteel ontwerp) tot max 75.000 euro (voor doorontwikkeling van een bestaand proof of concept, kansrijke concepten of resultaten van (wetenschappelijk) onderzoek naar bruikbare toepassingen).

Samenwerking

SIDN fonds stimuleert onderlinge kennisdeling tussen toegekende projecten. We werken met gezamenlijke monitoring- en kennisdeling sessies voor de projecten binnen deze call.

Naast ondersteuning van projecten die via de call een aanvraag indienen, gaan we ook zelf actief op zoek naar projecten en samenwerkingspartners.

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.