Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Artificiële Intelligentie achter de Liederenbank

Wie in de Nederlandse Liederenbank ‘Elf november is de dag’ intypt, komt via ‘vergelijkbare melodieën’ terecht bij ‘Daar was laatst een meisje loos’. Die mogelijkheid om naar melodiegelijkenissen te zoeken is de verdienste van Peter van Kranenburg. Hij is computationeel musicoloog aan het Meertens Instituut en onderzoekt muziek aan de hand van computermodellen.

In 2010 promoveerde hij op een uitlijningsalgoritme. "Dat schrijft de melodieën zo onder elkaar, dat de overeenkomende noten precies onder elkaar komen te staan", legt de onderzoeker uit. "Het algoritme zoekt uit op welke plekken ruimte toegevoegd moet worden, zodat de corresponderende delen onder elkaar staan. Hoe meer ruimte, hoe slechter de gelijkenis. Grof gezegd."

Als je in de Liederenbank een lied intypt, kun je kiezen voor de mogelijkheid ‘geef alle liederen op deze melodie’. Je krijgt dan een lijst met treffers, waarbij de meest gelijkende melodieën bovenaan staan. "Net als Google-resultaten", verduidelijkt Van Kranenburg. Zo zie je welke melodieën varianten zijn van elkaar, en kun je ze onderverdelen in zogenaamde 'tune families'.

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.