Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

DEN dient reactie in op implementatie auteursrechtenrichtlijn

Lees hieronder de belangrijkste punten uit de reactie en download de gehele reactie onderaan.

Wij zijn blij met een aantal excepties in de DSM-richtlijn die het gemakkelijker maken voor erfgoedinstellingen om delen van hun collecties beschikbaar te stellen voor het publiek en onderzoek en deze te sneller te behoeden voor verval, maar we willen ook van de gelegenheid gebruik maken om nog een aantal andere zaken aan de orde te stellen, met name over de positie van kunstinstellingen en makers. 

 

Maak excepties cultuursectorbreed

DEN is blij met de erkenning van de minister van het belang van het beschikbaar maken van het digitale erfgoed van de podiumkunsten en de ontwerpsector, maar vindt het vreemd dat er toch onderscheid wordt gemaakt tussen een theaterscript van een bibliotheek of van een podiumkunsteninstelling. De excepties gelden alleen voor erfgoedinstellingen, niet voor podiumkunsteninstellingen. DEN adviseert dan ook met klem om de excepties te verruimen voor cultureel erfgoed afkomstig uit de gehele cultuursector.

 

Breder beschikbaar met Creative Commons

De richtlijn gaat ervan uit dat makers altijd het gebruik van hun werk zoveel mogelijk willen beperken en/of hun verdienmodel baseren op het verkopen van licenties. Wij willen de minister en de betrokken ministeries er ook op wijzen dat er een groeiende beweging makers is die zijn of haar werk juist zo breed mogelijk beschikbaar wil stellen voor gebruik en hergebruik, bijvoorbeeld door Creative Commons-licenties. DEN stelt daarom voor om in het uiteindelijke ontwerp van de opt-out regeling en de verruimde licenties ook te voorzien in ruimer gebruik door bijvoorbeeld CC-licenties. Wij bieden ons hierbij nadrukkelijk aan om bij de verdere invulling voor verruimde licenties en de opt-out regeling mee te denken.

 

Download de volledige reactie van DEN op consultatie auteursrechtenrichtlijn

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.