Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Mijlpaal voor het RKD: een miljoen scans van de beeldcollectie

In het najaar van 2020 komt de beeldcollectie beschikbaar via een nieuw online platform voor digitaal kunsthistorisch onderzoek.

Het instituut maakt kennis en informatie van de kunst van de lage landen in internationale context wereldwijd toegankelijk voor musea, wetenschap en publiek.

Het digitaliseren en online beschikbaar stellen van de veelgebruikte beelddocumentatie – door inhoud, omvang en ordening uniek in de wereld – via een online platform biedt volgens het RKD veel nieuwe mogelijkheden. Zo zal visual search onderzoek naar kunstwerken versnellen, vergemakkelijken en verrijken. De mogelijkheid van text search biedt daarnaast nieuwe informatie over bijvoorbeeld herkomst en verblijfplaatsen. En: gebruikers kunnen 24 uur per dag, waar dan ook ter wereld, hun zoekresultaten via een druk op de knop eenvoudig naast elkaar plaatsen en door in te zoomen en op detailniveau te bekijken.

 

Nabije toekomst

Sinds juni 2018 digitaliseert het RKD de beelddocumentatie. In samenwerking met Picturae en met behulp van state-of-the-art (scan)technologieapparatuur, wordt nationaal erfgoed toegankelijker gemaakt en duurzaam geconserveerd.

De gedigitaliseerde afbeeldingen zijn op de studie- en leeszaal beschikbaar via de tijdelijke applicatie RKD Viewer, en dit najaar ook online via het platform in ontwikkeling, met meer onderzoeksmogelijkheden. Meer informatie over de digitalisering van het RKD is hier te vinden.

 

RKD Talk op 10 september


Op 10 september aanstaande gaat prof. dr. Chris Stolwijk - algemeen directeur van het RKD - in de RKD Talk Een Gouden Eeuw hervonden: Nederlandse kunst in Amerika, ca. 1870-1920, in op de mogelijkheden die digitalisering voor onderzoek biedt. Meer informatie hierover is hier te vinden.

 

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.