Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

App laat zien 'wat je niet ziet' bij tentoonstelling Ed van der Elsken

Met de tentoonstelling Lust for Life wordt gevierd hoe het door schimmel aangetaste kleurenwerk van Ed van der Elsken van de ondergang gered werd. De app laat zien hoe gedigitaliseerd materiaal niet alleen preservering tot doel heeft, maar ook voor publieksbereik en voor verrijking van de kunst kan worden ingezet. 

Iedere foto in de app is een sleutelwerk dat toegang geeft tot ‘wat je niet ziet’: de foto’s die hij er vlak voor en erna nam of video’s die hij maakte van dezelfde setting of personen. In een aantal fragmenten komt Ed van der Elsken zelf in beeld. Directeur Birgit Donker noemt de app een verrijking. ‘Deze app past bij een museum van de toekomst, waar online en offline samenkomen. Het Nederlands Fotomuseum wil het werk van Ed van der Elsken naar het nu halen. Dat doen we met deze app. Bovendien biedt dit ons de kans om nog meer verhalen uit onze rijke collectie naar buiten te brengen.’

De app, gratis te downloaden in de Google Playstore en Apple Store, is ontwikkeld door DOOR, het cultuurlabel van het bureau In10. De realisatie van deze app is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. ‘Wij zijn zeer verheugd dat het nu mogelijk is op een vernieuwende wijze het fotografisch erfgoed te delen met alle Nederlanders’, aldus Birgit Donker. Een van de verhalen uit de app is ontgrendeld en kan direct bekeken worden.

De app geeft in de tentoonstelling aanvullende informatie bij de werken. Door middel van beeldherkenning kunnen foto’s in de tentoonstelling worden gescand. Daarmee wordt het bijhorende verhaal ontgrendeld en speelt op de telefoon een video- en/of audiofragment af dat het verhaal achter de foto onthult. Zo zien we in de tentoonstelling op een foto zijn paard Pravda in de sneeuw staan. In de app zie je dat Ed dit fragment ook heeft gefilmd en hoor je hem praten tegen zijn paard. Of het vroege kleurenportret van zijn muze Valie Meyers. In de app komt zij tot leven in een videofragment uit Eds film Death in the Port Jackson Hotel (1972), waarin zij de hoofdrol speelt.

De tentoonstelling is tot en met 6 oktober te zien.

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.