Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Bijdragen aan een Sectorbrede Digitale Infrastructuur voor de Podiumkunsten

De missie: een digitale infrastructuur die de podiumkunsten verbindt. Die opdracht kreeg DEN 2,5 jaar geleden. Inmiddels hebben we verschillende projecten gestart, uitgewerkt en opgeleverd. Zo doet DEN onderzoek naar workflowschema’s, collectiebeheersystemen, een planningshub en een kostuumdatabase. Je leest er alles over in deze update. 

De opdracht

In december 2019 kreeg DEN de eerste opdracht om bij te dragen aan een Sectorbrede Digitale Infrastructuur voor de Podiumkunsten. We startten het traject in 2020 met een inventariserend onderzoek over digitalisering in de podiumkunsten. Meer hierover lees je op de projectpagina. Maart 2021 ontvingen we de verlengingsopdracht waarin we vorm konden geven aan de verkenning. Hieruit zijn een aantal deelprojecten opgezet, waaronder het in kaart brengen van de werkprocessen bij podiumkunstinstellingen en het ontwikkelen van verschillende systemen.

Opbrengsten

Uit de verschillende deelprojecten bleek steeds weer het belang van een integrale digitale aanpak. Om dit goed in te bedden ligt de focus van de projecten op het kwadrant proces (zie DEN focusmodel). Hoe optimaliseer je het werkproces om de kansen van digitalisering volop te benutten?

Het onderzoek naar workflowschema’s uit 2020 is voortgezet om ook de werkwijzen van orkesten en festivals in kaart te brengen. Dit vormt de basis voor een generieke methodiek om werkprocessen in kaart te brengen en te optimaliseren.

Daarnaast kijkt DEN naar de mogelijkheden van shared services, onder andere door de lessen uit de zoektocht naar en de ontwikkeling van een centraal informatiesysteem voor theaters. Ook de deelprojecten rondom een kostuumdatabase en collectiebeheersystemen maken helder waar de behoeften liggen binnen de sector; informatie moet toegankelijk, vindbaar en makkelijk in te geven zijn.

Hoe doe je dat?

Elk project heeft deelopbrengsten die noodzaak van een integrale aanpak onderstrepen. Maar hoe geef je als organisatie vorm aan deze bevindingen? DEN is er om je hierbij te helpen. We ondersteunen je bij het optimaliseren van processen en het vastleggen van informatie zodat jij het archief van de toekomst creëert. Met een toegankelijk archief kun je meer op het gebied van waardecreatie en publieksbereik. Zo bereik je met je archief ook het publiek van de toekomst. 

Meer weten? 

Ga in gesprek met onze adviseur Marcus Cohen over het Focusmodel of schrijf je in voor een van de programma's van de DEN Academie om je digitale strategie integraal aan te pakken.

Marcus Cohen

Marcus Cohen

Adviseur

Meer weten over deze projecten of wil je in gesprek over bijvoorbeeld het Focusmodel. Neem contact op met Marcus via

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.