Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

In gesprek: Digitalisering in de cultuursector

Wat is de rol van digitalisering in de cultuursector? Welke obstakels zijn er? En zijn er succesfactoren aan te wijzen? Erik van Ginkel, Zakelijk Directeur van het Rijksmuseum en Maaike Verberk, Algemeen Directeur van DEN spraken hierover met Maarten Kuiper van Wielinq.

De basis voor dit gesprek is de steeds grotere rol van digitaal in de culturele sector. Wat is die digtalisering eigenlijk? Bij DEN spreken we al over digitale transformatie, omdat het veel breder is dan alleen het digitaliseren van collecties. Er is namelijk juist met digitale middelen waardecreatie mogelijk die de maatschappelijke rol van cultuurorganisaties versterkt. Bovendien sluit digitaal fysiek niet uit, hybride vormen verbreden de kansen om een waardevolle ervaring te creëren. 

'Tegenwoordig is digitalisering veel breder en gaat het ook over het vergroten van je bereik, de connectie met je publiek en het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen. Digitalisering is overal.'

Thema's en perspectieven

In 6 thema's nemen Maaike en Erik je mee door aan de hand van hun ervaringen, tips en voorbeelden. Zo lees je over het aanbieden van een betekenisvolle digitale ervaring, integratie en waardeposities, innovatie en samenwerking. Door te kiezen voor een integrale aanpak op het gebied van digitalisering, benut je de volle kansen van de transformatie. Een doordachte strategie maakt culturele organisaties weerbaar en toekomstbestendig. Lees het interview om nog meer te weten over de verschillende thema's en de noodzaak van digitalisering. 

Hoe dit gesprek tot stand kwam

Maarten Kuiper, van adviesbureau Wielinq, nodigde Erik van Ginkel van het Rijksmuseum en Maaike Verberk van DEN uit om met elkaar van gedachten te wisselen over digitalisering. Voor beide organisaties werkte Wielinq aan mooie, relevante opdrachten. Zo hielp Wielinq bij het opzetten van RIJKSlab en bij het project Digitaal DNA van DEN en Cultuur+Ondernemen.

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.