Van 4 t/m 8 oktober 2021 is het de Week van de (digitale) toegankelijkheid. Digitale toegankelijkheid betekent dat alle mensen - dus óók mensen met een beperking - volledig gebruik moeten kunnen maken van websites, online diensten en apps. Laat je inspireren door onderstaande compilatie over digitale toegankelijkheid en inclusiviteit in de cultuur.
Op de agenda
-
LKCAtelier: Hoe digitaal toegankelijk is jouw culturele organisatie?
Op 7 oktober 15.00 tot 17.00 uur organiseert LKCA in samenwerking met DEN een online kennismiddag over digitale toegankelijkheid. Tijdens de online ontmoeting laat Mirjam Verloop zien hoe je online afbeeldingen en teksten met beter contrast toegankelijker maakt. Je gaat aan de slag met het vergroten van de toegankelijkheid van je eigen website.
Hoe digitaal toegankelijk is jouw culturele organisatie?
-
Workshop digitale toegankelijkheid
Op 27 oktober, tijdens de digitale vaardigheden dag, verzorgt DEN een serie interactieve online workshops, waaronder om 13.00 uur één over digitale toegankelijkheid. In deze workshop ervaar je om met andere ogen naar je eigen website te kijken. Je leert wat het begrip digitale toegankelijkheid inhoudt, waarom het belangrijk is en hoe je dit in je eigen organisatie toepast.
Handreikingen
-
Cultuurmarketing: Digitale toegankelijkheid: meer dan een website
Op de website van Cultuurmarketing deelt Alicia Hoost, zelf slechtziend, haar ervaringen en kennis op het gebied van toegankelijkheid en inclusie. Lees wat de culturele sector kan doen om voor iedereen bereikbaar te zijn.
Digitale toegankelijkheid: meer dan een website
-
Digitale toegankelijkheid: gelijkwaardige toegang voor iedereen
Een website of een andere digitale dienst is digitaal toegankelijk, zoals bedoeld in de Code Diversiteit & Inclusie, wanneer iedereen er gebruik van kan maken. DEN gaat in dit artikel in op de digitale toegankelijkheid van je website en welke aspecten daarbij van belang zijn.
Gelijkwaardige toegang voor iedereen
-
Digitale toegankelijkheid: de gebruikers van je website
Wanneer je je website toegankelijker maakt, levert dat voordelen op voor alle gebruikers. Maar wie zijn de gebruikers van jouw website en op welke manier kun jij rekening met ze houden?
Inspirerende voorbeelden
-
Tik-Tik: een multizintuiglijke app voor blinde en slechtziende tentoonstellingsbezoekers
Met TIK-TIK op hun smartphone vinden blinde en slechtziende bezoekers hun weg door het Van Abbemuseum en ontdekken ze ook diepere betekenissen van de tentoongestelde kunstwerken.
TIK-TIK: een multizintuiglijke app voor blinde en slechtziende tentoonstellingsbezoekers
-
Niets te zien, van alles te beleven
Kunst en cultuur beleef je meestal via je ogen. Als er geen objecten zijn om te laten zien of je bezoekers zijn visueel beperkt, is er geen beleving. Kan dat ook anders? Ja hoor, met audio.