Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Tentoonstelling Rembrandt Privé verrijkt met AR

In de tentoonstelling kunnen bezoekers met een iPad, de Rembrandtviewer, verschillende archiefstukken over Rembrandts leven scannen.

Boedelinventaris en zelfportretten


In de tentoonstelling komt bijvoorbeeld het faillissement van de schilder aan bod. Dit onder meer aan de hand van een boedelinventaris en een onbetaalde rekening van zijn huis in de Breestraat. Met de Rembrandtviewer kun je de boedelinventaris die is opgemaakt na zijn faillissement scannen. Vervolgens krijg je door middel van Augmented Reality een beeld van wat zich allemaal in de kunstkamer bevond.

Rembrandt schilderde in zijn carrière opmerkelijk veel zelfportreten. Een bijzondere ervaring is dan ook de tijdreis door de zelfportretten van Rembrandt. De bezoeker scant de afbeelding op de muur en kan vervolgens rustig op een zelfportret van Rembrandt aflopen. De ervaring begint met een jonge Rembrandt en eindigt bij de vitrine met een van zijn latere zelfportretten.

Het is een mooi voorbeeld van de combinatie erfgoed en nieuwe technieken. Deze tentoonstelling over het privéleven van Rembrandt maakt deel uit van de activiteiten rondom het 350e sterfjaar van Rembrandt, in 2019.

 

Rembrandt Privé – een van de winnaars van de call Fieldlab Virtual Worlds


Het project 'Rembrandt Privé' van Stadsarchief Amsterdam en Synergique is een van de projecten die is gehonoreerd in het Fieldlab Virtual Worlds. In dit fieldlab brengen Media Perspectives, het Meertens Instituut en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, VR-, AR- en MR-makers en erfgoedinstellingen samen. Dit is een door CLICKNL gecoördineerd experiment waarmee samenwerking tussen VR-, AR- en MR-makers en de culturele sector wordt onderzocht.

Bron: CLICKNL

 
 
 
 

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.