Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Ontmoet de deelnemers van het archieftraject voorjaar 2021

Dit voorjaar gingen zeven instellingen aan de slag met het inventariseren, organiseren en ontsluiten van hun archieven. Maak hieronder kennis met de deelnemers en hun ambities tijdens het archieftraject.

De deelnemende instellingen zijn: Theater Artemis, de Stilte, Nederlandse Dansdagen, De Ereprijs, Gaudeamus Muziekweek, Veem House of Performance en Cameretten.

Gaudeamus Muziekweek

Vernieuwing en vooruitgang komt van onderop. Daarom presenteert, stimuleert en ondersteunt Gaudeamus de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers. Dat doen ze door middel van een jaarlijks festival, compositie-opdrachten, de Gaudeamus Award, concertreeksen en residenties. Al 75 jaar Gaudeamus laat nieuwsgierige muziekliefhebbers kennis maken met de (gecomponeerde) muziek van morgen: ongehoorde combinaties van genres, frisse perspectieven op de concertpraktijk en radicale nieuwe uitvindingen op het gebied van klank en podiumkunst, zonder grenzen of oorkleppen.

“Het archieftraject van DEN helpt ons om kritisch te kijken naar ons archief; door terug te blikken op 75 jaar Gaudeamus, maar vooral door te anticiperen op de toekomst en de rol die ons archief daarin kan betekenen. In deze periode gaan we op zoek naar nieuwe manieren om ons archief toegankelijk te maken voor publiek, artiesten en onderzoekers en denken we na over nieuwe vragen rondom archivering van bijvoorbeeld interdisciplinaire voorstellingen en nieuwe media." - Matthijs Mantel, programmeur Gaudeamus Muziekweek
© Anna van Kooij

Theater Artemis

Theater Artemis is een jeugdtheatergezelschap uit ‘s-Hertogenbosch. Zij maken interactief en anarchistisch theater. Theater dat zich, in samenspel met hun publiek, niet aan zijn eigen wetten houdt. Artemis biedt de kracht om de wereld op zijn kop te zetten. Ze maken voorstellingen en kunstprojecten voor alle kinderen die naar school gaan en alle andere mensen die dan nog over blijven. Ondanks het feit dat ze vaak maar met moeite aan het woord komen, proberen ze toch les te geven. Midden in de chaos onderwijzen ze een bijzonder vak: lessen in vertrouwen aan een wereld in paniek.

“De ambitie is om enerzijds dit grotendeels analoge archief goed te digitaliseren, maar ook om een manier te vinden om huidig en toekomstig werk goed en volledig op te slaan. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de komende generaties makers en Artemissen op kantoor.” - Sam Cuppen, publiciteit Theater Artemis
© Kurt van der Elst
Het einde van het begin van het einde

de Stilte

Met dans die tot de verbeelding spreekt heeft de Stilte de ambitie om zich wereldwijd te profileren op het gebied van moderne dans voor kinderen. Ieder kind heeft recht op een binnenwereld, waarin beleving, verwondering en fantasie persoonlijke vrijheid oproepen.

Het gezelschap telt 12 dansers en presenteert jaarlijks 200 voorstellingen, 450 dansduetten en 1.100 workshops. de Stilte vindt het van belang dat zoveel mogelijk kinderen, regionaal, nationaal en internationaal, in aanraking komen met de producties en dansactiviteiten van het gezelschap.

“Als instelling in de Basisinfrastructuur ben je het aan je stand verplicht om actief beleid te voeren op je archief.” - Jan Baanstra, zakelijk leider de Stilte
© Hans Gerritsen

Nederlandse Dansdagen

De Nederlandse Dansdagen is een organisatie die zich inzet voor de Nederlandse dans. Met als hoogtepunt een jaarlijks terugkerend festival dat plaatsvindt in en vanuit Maastricht. In de eerst week van oktober wordt een scala aan dansvoorstellingen en het beste van de Nederlandse dans getoond: van 'klassiek' tot 'urban' van 'avant garde' tot 'moderne dans'. Het programma van festival Nederlandse Dansdagen representeert hiermee de diversiteit van het Nederlandse dansaanbod en toont belangwekkende ontwikkelingen in de Nederlandse dans: van opvallend werk van jonge choreografen tot indrukwekkende voorstellingen van de gevestigde dansgezelschappen.

“In aanloop naar 25 jaar Nederlandse Dansdagen in 2022, streven we ernaar meer inzicht en structuur te creëren in ons archief. Enerzijds voor duurzaam intern gebruik, anderzijds om materiaal te kunnen ontsluiten voor publiek en makers binnen het dansveld.” - Femke Gilissen, marketing Nederlandse Dansdagen

De Ereprijs

Als ‘instrument voor levende componisten’ is Orkest De Ereprijs hét ensemble voor nieuwe muziek in het oosten van Nederland. Voor hun zijn vernieuwing, educatie, talentontwikkeling en interdisciplinariteit de belangrijkste pijlers. We geven opdrachten aan componisten voor composities die we zelf uitvoeren. En we nemen het initiatief voor vernieuwende projecten die we in samenwerking met onze partners realiseren. Met deze aanpak hebben we een eigen plaats verworven in de wereld van de nieuwe gecomponeerde muziek.

“Er zijn wel honderden composities en bewerkingen speciaal voor dit orkest geschreven. Ik voel de verantwoordelijkheid dit niet in de toekomst verloren te laten gaan en zie de potentie het materiaal ook juist voor toekomst in te zetten.” - Pieter Jongelie, zakelijk leider De Ereprijs
© Maarten Sprangh

Veem House for Performance

Veem House for Performance is een internationaal georiënteerd theater- en productiehuis in Amsterdam-West. Het is een thuis voor Mime, Dans en Performance, waar kunstenaars de ruimte krijgen om te experimenteren, te ontwikkelen en te presenteren. Het publieke programma van Veem omvat performances, discursieve evenementen, boekpresentaties, Veem House Dinners en Open Studio’s. Het centrale kenmerk van de voorstellingen die ze maken en presenteren is beweging, in relatie tot het lichaam of sociale en politieke bewegingen. Door samen te werken met partners en co-curatoren, krijgen meerdere stemmen een plek in hun huis.

“Het Veem Theater is al 35 jaar een huis voor experiment: een huis voor alternatieve voorstellen, stemmen, stijlen, bewegingen en visies. Deze geschiedenis informeert ons nog steeds, het vormt de grond en het fundament waarop we verder uitbreiden, bouwen en heruitvinden. We willen met dit traject handvatten krijgen en een aanpak ontwikkelen die onderdeel wordt van onze manier van werken. De allereerste en grootste vraag is: Waar te beginnen?” - Team Veem House for Performance
© Tim Stet
Zelf aan de slag met je archief?


Ook in het najaar organiseert DEN het archieftraject voor de podiumkunsten. Je kunt je nog aanmelden tot en met 1 augustus! Meld je aan door een mail te sturen naar guido.jansen@den.nl.

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.