Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Utrecht Digitaal, een culturele zondag over innovatie

4 November, een zonnige zondagmiddag in de Utrechtse binnenstad. Tussen het winkelend publiek door wandelen cultuurliefhebbers met het programmaboekje Utrecht Digitaal in de hand. Ze zoeken naar experimenten en kunstwerken waarbij gebruik gemaakt is van de nieuwste technieken. Marco Streefkerk en Else Laura Rademaker van DEN liepen er ook.

Bijzonder om te zien dat er veel mensen op de Culturele Zondag met het thema ‘digitaal’, zijn afgekomen. Blijkbaar spreekt het onderwerp tot de verbeelding bij een breed publiek. Voor DEN is vanaf 2019 Kunstmatige intelligentie een van de innovatieve thema’s waarover zij meer informatie gaat verzamelen en delen. Wij van DEN lopen in Utrecht dus vooral om inspiratie op te doen. Hieronder een kleine greep uit het programma.

Foto’s

Op het historische Domplein heeft FotoDOK een pop-up fotografietentoonstelling neergezet. Vervreemdende foto’s van robots, soms gelijkend op mensen, soms helemaal niet. De foto’s roepen verschillende reacties op. De toelichting erbij verheldert wat de foto’s representeren. Intrigerend is de foto waarin een duidelijke verwijzing naar de Schepping van Adam van (Michelangelo) besloten ligt. Het is een werk van  Jakob Weber.  De ene hand is die van een mens, de andere van een robot. Misschien kun je afvragen: wie schept wie? Gaat de ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie in de toekomst zo ver, dat robots in staat zijn tot creatieve processen? 

 

Robots

Het robotische paard van Freerk Wieringa paradeert door het museumkwartier. In de filmpjes en op de foto van de Culturele Zondag is het te bewonderen.

De robothand door Jakob Weber
Het robotpaard Foto: Jelmer de Haas

Robots love Music

Bij Museum Speelklok is de tentoonstelling “Robots love music” te zien en te beluisteren. In de entreehal is een enorme metalen robothand te zien. Die is van dezelfde maker als het eerder vermelde robotpaard: Freerk Wieringa. In het filmpje dat van de Culturele Zondag is gemaakt zie je dat hij kon bewegen met behulp van sensoren, in reactie op de bewegingen van een persoon tegenover zich.

Het gebruik van (digitale) techniek in een publieksevenement heeft een groot afbreukrisico. Het vraagt veel technische expertise en mankracht, om alles goed te laten werken. Des te meer respect verdienen organisaties zoals Culturele Zondagen en bijvoorbeeld Museum Speelklok, die zich niet hebben laten weerhouden door de kwetsbaarheid van de techniek. 

 

Programmaboekje
Robots love music

Interessant om er nog uit te lichten is de blokfluit die computergestuurd aangedreven wordt, en tonen laat horen die volgens de toelichting gebaseerd zijn op de gezichtsuitdrukking van de toehoorder. Je gezicht wordt eerst uitgelezen, waarna de blokfluittonen te horen zijn die volgens de computer passen bij jouw gezicht. Maar of je nou blij of boos kijkt, de schelle klanken zijn geen streling voor het oor.

Het is een mooie tentoonstelling, met veel robots die muziek produceren. Ze worden, zoals gebruikelijk in dit museum, aangezet door een medewerker, die ook een toelichting geeft.

De tentoonstelling loopt tot en met 3 maart en is dus niet exclusief voor de culturele zondag.

Innovatieve kunst voor iedereen

De themadag Utrecht Digitaal toonde nieuwe technieken in een artistieke context. Inmiddels zijn we een beetje gewend aan de praktische toepassing van robotica, in bijvoorbeeld medische of verzorgende toepassingen, in fabrieken of als huishoudelijk hulpmiddel. Een puur kunstzinnige manier om innovaties te gebruiken en te experimenteren met de nieuwste technieken geeft weer een andere kijk op techniek. Het is mooi om te zien dat er een groot en divers publiek op afkwam. ‘Utrecht Digitaal’ heeft geïnteresseerden blijkbaar naar de stad gelokt.

Meer informatie

Via de website van culturele zondagen

Filmpjes:

Via Culturele Zondagen op Twitter: en via DUIC

Contactpersoon: Else Laura Rademaker

Contactpersoon: Else Laura Rademaker

Kennisbeheerder/redacteur

Neem contact op met Else Laura:


070 314 07 16

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.