Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Gastlessen organiseren? Zo doe je dat digitaal! Stap 2: video's optimaal vastleggen

Culturele instellingen verzorgen met veel plezier gastlessen voor leerlingen op locatie, maar tijdens een lockdown is dit niet meer mogelijk. Hoe breng je leerlingen toch in contact met je collectie? Met digitale gastlessen zet je de educatieve doelen van je organisatie online voort op een manier die ook na de crisis relevant blijft. In deze longread ontdek je hoe je dat aanpakt en waar je rekening mee kan houden.

Ontdek de vier onderwerpen:

 1. Hoe bereid je een digitale gastles voor?
 2. Hoe zet je video’s optimaal in?
 3. Hoe bouw je een digitale gastles op?
 4. Hoe geef je pedagogisch afstandsonderwijs?

2. Hoe zet je video’s optimaal in?

Zowel tijdens synchrone als asynchrone lessen bieden video’s een goede ondersteuning en leuke afwisseling. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je video’s van te voren al aan de leerlingen te versturen zodat ze voorbereid in je les komen. Zeker nu scholen les op afstand geven, is het slim om voor je digitale gastlessen (of delen daarvan) video’s op te nemen. Hoe maak je de beste video’s voor je gastles en hoe zet je ze optimaal in?

Inèz Veldman, senior onderwijsmedewerker bij Museum Boijmans Van Beuningen: “Omdat leerlingen tijdens lockdowns lang thuis zitten, besloten we freelance museumdocenten in te zetten om vlogs te maken. Dit zijn korte video’s die leerlingen gemakkelijk thuis zonder begeleiding kunnen kijken, met een leuke opdracht erbij. Bijvoorbeeld de vlog over ‘Vreemde dingen’, die havo en vwo leerlingen anders laat kijken naar alledaagse voorwerpen.”

Bekijk de vlog 'Vreemde dingen'.

Tips voor de beste educatievideo’s 
 • Hou de video’s zeer kort: hoe jonger de leerling hoe korter de video. Bijvoorbeeld in de onderbouw van de basisschool 1-2 minuten, in de bovenbouw 3-4 minuten. Online is de spanningsboog korter, dan offline. 
 • Zorg voor veel variatie in de video. Varieer met verschillende soorten beeld, laat iemand kort vertellen. Wissel ook daarin af met verschillende zichtpunten en mooie opnames van kunstwerken. Of film de verteller in verschillende ruimtes.
 • Zorg voor herkenbaarheid in een serie video’s: gebruik dezelfde intro, hetzelfde poppetje of draag bijvoorbeeld dezelfde hoed. 
 • Laat museumdocenten een vlog maken.
 • Koppel een doe- of maakopdracht aan de video.
 • Spreek leerlingen direct aan in de video.
 • Laat leerlingen alvast voor de les begint een uitlegvideo bekijken. Zo weten ze beter wat ze kunnen verwachten of hoe ze zich kunnen voorbereiden. 

Welk beeld gebruik je en hoe neem je het op?

Voor je gastles kun je allerlei soorten video’s inzetten. Daarvoor kun je bijvoorbeeld video opnemen met je smartphone van jezelf of een collega. Als je meer budget hebt, kun je ook investeren in een video-opname door een professionele filmer. Deze kan ook helpen bij het editen en invoegen van beeldmateriaal of animaties. Maak daarbij goede afspraken over wie de eigenaar van het filmpje is, waar je het filmpje uploadt en of er schriftelijke afspraken voor nodig zijn zoals een quitclaim. Ook is het belangrijk om bij beeldmateriaal goed in de gaten te houden wie het auteursrecht heeft op beelden. 

Met welke rechten moet je rekening houden? Lees het artikel ‘Auteursrecht en onderwijs: feit en fictie over de onderwijsexceptie’.

Inèz: “Voordat ons museum sloot voor renovatie, hebben we 360 graden opnames van het museum laten maken. Met de zogeheten 360 graden tour kun je als een soort Google Street View virtueel door het museum lopen. Je kunt leerlingen dit natuurlijk zelfstandig laten doen, maar je kunt er ook als een virtuele rondleider bij vertellen of opdrachten geven.”
© Fred Ernst
360 graden tour, Museum Boijmans van Beuningen

Je video delen

Ook is het belangrijk om na te denken over waar je de video’s voor je digitale gastles precies wil delen, zoals videoplatformen YouTube of Vimeo. Het is daarbij aan te raden om de video’s te embedden in je eigen materiaal of website, zodat je die als een geheel presenteert en leerlingen niet afgeleid raken door bijvoorbeeld video-suggesties op YouTube. Kies je voor een platform waar inloggen voor nodig is? Let dan ook weer goed op de privacy van de leerlingen.

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.