Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Lessen uit de lockdown

DEN is het afgelopen jaar druk bezig geweest voor de cultuursector om kennis te verzamelen en ontwikkelen over de mogelijkheden die digitalisering biedt om toch samen te blijven werken, het publiek te blijven bereiken en online geld te verdienen met je werk. Nu we middenin een periode van nieuwe beperkingen zitten, lichten we een aantal van onze inzichten nog een keer uit omdat ze nog steeds relevant zijn.

De Digitale Alternatieven

DEN verzamelt alle kennis die we de afgelopen periode hebben opgedaan in het overzicht over de Digitale Alternatieven. Je vindt hier informatie over het digitaal tonen van je werk, manieren voor het online bereiken van je publiek en een uitgebreide verzameling praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland. Maar ook tips en methoden om aan de slag te gaan met digitale cultuureducatie, je digitale dienstverlening en het maken van toekomstverkenningen.

1. Begin bij het publiek

Met welk verhaal raak je jouw publiek of jouw gebruiker? En wat maakt een online verhaal anders dan een offline verhaal? Waar moet je rekening mee houden bij online storytelling? In dit artikel zetten we een aantal adviezen op een rij die je kunt gebruiken om een virtueel verhaal te vertellen.

2. Virtueel samenwerken

Natuurlijk kunnen niet alle artistieke processen online en op afstand plaatsvinden, maar er is meer mogelijk dan je denkt. Bovendien kan je virtueel zelfs makkelijker samenwerken met makers uit het buitenland en je bent minder afhankelijk van tijd en plaats. In dit artikel illustreren we aan de hand van een aantal voorbeelden op welke manieren digitalisering samenwerken op afstand mogelijk maakt.

3. Niet vergeten: regel de rechten

Mag je al het materiaal van je collectie of productie zomaar online aanbieden? In deze snelcursus over auteursrechten zetten we op een rijtje wat er wel en niet mag bij online publiceren.

4. AVG & Juridische zaken

De afgelopen tijd heb je misschien wel extra software en nieuwe systemen aangeschaft om samenwerken op afstand mogelijk te maken. Omdat het omschakelen noodgedwongen snel moest gebeuren, kan het zijn dat er niet voldoende rekening is gehouden met informatieveiligheid en de eisen die de AVG stelt bij het delen van gegevens via software of systemen. Dit stappenplan helpt je organisatie om alle huidige systemen in lijn te brengen met de eisen uit de AVG.

5. Platforms voor (live) videostreamen

Nu je materiaal gedeeld kan worden en het verhaal klaar is om verteld te worden, rest nog de vraag via welk platform je de productie het beste aan kunt bieden. Er zijn veel platforms waarop je als cultuurmaker terecht kunt en de verschillende mogelijkheden zijn niet altijd even duidelijk. In dit artikel helpen we je daarom op weg bij het kiezen van een platform dat past bij de plannen die jouw organisatie heeft met online producties. Aan de hand van een aantal vragen bespreken we de mogelijkheden van de platforms.

6. In de toekomst

Hoe gaan we verder in de toekomst? Welke veranderingen in de maatschappij kunnen we verwachten en hoe bereid je je daar als organisatie op voor? De methode van toekomstverkennen en toekomstscenario’s helpen de cultuursector om voorbereid te zijn op wat er gaat komen en je strategie daarop aan te passen. Wil je zelf aan de slag met toekomstverkennen? Op deze pagina verzamelen we toekomstperspectieven, mogelijke scenario’s en ideeën voor de toekomst van de cultuursector.

DEN Academie

De DEN Academie is dé plek voor deskundigheidsbevordering waar strategie en operationele kennis over de kansen en mogelijkheden van de digitale transformatie in de cultuursector in samenhang worden aangeboden. Nu nog relevanter dan dat het al was, want hoe bestendig je de digitale initiatieven die nu ontstaan in een bedrijfsstrategie waarin je een gebalanceerd en toekomstbestendige hybride werkpraktijk ontwikkelt?

De nieuwe data in 2021 voor het driedaagse Managementprogramma Digitale Strategie & Innovatie voor directeuren en senior managers van culturele instellingen zijn bekend. Je kunt je nu inschrijven voor de voorjaarsronde 2021.

Meer weten? Neem een kijkje bij de DEN Academie of neem contact op met Arianne Neijenhuis.

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.