Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

De deelnemers van de najaarsronde Archieftraject podiumkunsten

In de najaarseditie gaan negen deelnemers aan de slag met hun archieven: Dansmakers (Amsterdam), Café Theater Festival (Utrecht, Tilburg en Zwolle), NNT/Club Guy and Roni (Groningen), Tryater (Leeuwarden), Het Nederlands Kamerkoor (Utrecht), Organisatie Oude Muziek, (Utrecht), Het Nationale Theater (Den Haag), Korzo (Den Haag) en de Toneelmakerij (Amsterdam).

Dansmakers

Dansmakers Amsterdam is een internationaal dans productiehuis gevestigd in Amsterdam Noord. Het huis richt zich op het ontwikkelen van nieuw choreografisch talent in de hedendaagse dans. Begeleiding, productie en presentatie gebeuren in huis: Dansmakers Amsterdam is zowel werkplaats, productiehuis als podium.

Met 25 jaar ervaring en expertise op het gebied van talentontwikkeling, productiehuis en werkplaats, wil Dansmakers via dit archieftraject kennis en informatie beschikbaar en vindbaar maken voor de toekomst. Vanaf 2021 gaat Dansmakers Amsterdam op in een nieuwe organisatie. Het archieftraject biedt ons de nodige tools, tijdlijn en actieplan om het archief op tijd te waarborgen en levendig te houden.

Publiek zit rondom een wit podium waarom één danser een pose heeft aangenomen
© Thomas lenden
You Better Move: Iro Vasalou

Café Theater Festival

Het Café Theater Festival is uitgegroeid tot een landelijk festival, in Utrecht, Tilburg en Zwolle. Een weekend lang vormen deze drie steden het decor van korte voorstellingen in cafés en andere ontmoetingsplekken, gemaakt door aanstormende gezelschappen van jonge makers.

Voor het Café Theater Festival biedt het archieftraject de mogelijkheid om goed uit te denken hoe wij onze systemen en processen zo effectief inrichten, zodat er efficiënt mee gewerkt kan worden vanuit verschillende afdelingen. Tijdens dit traject hopen wij hier een plan voor te ontwikkelen waarmee we hieraan kunnen gaan werken en we dit in de toekomst kunnen continueren.

Publiek kijkt naar een persoon op een verhoging die in de verte staart en gekleed is een zwarte klokkende rok en roze top
© Rikkert Wijrdeman
Afra Ernst

NNT / Club Guy and Roni

Het Noord Nederlands Toneel is het gezelschap in Nederland dat met innovatief en geëngageerd totaaltheater van hoge kwaliteit een breed en divers publiek naar de grote zaal trekt. Ze zijn interdisciplinair, innovatief, inclusief en internationaal. Hun voorstellingen gebruiken de verbeelding als stuwende kracht om samen met het publiek op zoek te gaan naar houvast in een wereld in beweging.

Club Guy & Roni is een dansgezelschap dat geëngageerde hedendaagse dansvoorstellingen van internationale topkwaliteit maakt, dat verbeeldingskracht gebruikt om het publiek letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen.

Digitalisering neemt een enorme vlucht in onze organisatie. Door de Corona-crisis zijn veel van onze activiteiten verplaatst naar ons virtuele theater het NITE Hotel en op dit moment creëren wij een voorstelling die zowel fysiek in het theater te bezoeken is als ook online. Graag willen wij in deze ontwikkeling ook het archiefmateriaal van onze organisatie beschikbaar maken voor ons publiek. De kennis van DEN en de samenwerking in dit programma komen daarom voor ons op het juiste moment.

Op de foto staan een aantal mensen. Rechtsachter staan drie leden van een fanfare band in uniform te spelen. Links op de voorgrond een persoon met lang wit haar, leunend op een balie met zwart-witte tegeltjes. Op de achtergrond wordt gedanst.
© Andreas Etter
BeforeAfterNITE

Tryater

Het in 1965 opgerichte Tryater is het enige meertalige theatergezelschap van Nederland. Ze werken en denken vanuit de meertalige context waarin ze leven en maken groot- en kleinschalig theater voor elke leeftijdsgroep en zijn overal in Fryslân zichtbaar. Ze maken maatschappelijk relevante producties, gebaseerd op nieuwe teksten, dicht op de huid van hun  publiek. Voor talentontwikkeling werken ze nauw samen met andere gezelschappen in hun stedelijke cultuurregio. Daarnaast zijn ze recentelijk verbonden met andere Europese gezelschappen die in een meertalige context werkzaam zijn. Dit opgeteld onderscheidt hen als BIS-gezelschap.

De keuze om deel te nemen aan het DEN-traject ligt in het feit dat er over de 55 jaren van ons bestaan een vrij groot archief is opgebouwd, zowel fysiek als digitaal, dat wij willen optimaliseren om het te kunnen blijven koesteren en het zo voor intern en extern te kunnen ontsluiten.

Een campingveld met een groep mensen in kleurrijke kleding. Ze kijken allemaal verbaasd of geschok naar één persoon die rechts op de voorgrond in een opblaaszwembad ligt.
© Bas de Brouwer
Part Time Paradise

Nederlands Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor bestaat al meer dan 80 jaar en staat wereldwijd bekend als aanjager van vernieuwing en innovatie in de koormuziek. In hun zoektocht naar nieuwe manieren om koormuziek van vroeger én nu op een relevante manier te presenteren, bouwen ze als ensemble voort op de rijke geschiedenis van het koor en verbinden ze continu het verleden met een blik op de toekomst.

Met het traject van DEN willen we niet alleen onze archieven beter gaan ontsluiten en toegankelijk maken voor het publiek, maar ook onze activiteiten van nu beter waarborgen voor de toekomstige generaties.

Een man van middelbare leeftijd zit de ontbijttafel. Om hem heen staat een groep mensen in zwart gekleed die allemaal een item van de ontbijttafel aanraken.
© Melle Meivogel
Vergeten

Organisatie Oude Muziek

De Organisatie Oude Muziek ontwikkelt twee grote activiteiten: het Festival Oude Muziek Utrecht en het Seizoen Oude Muziek. Het Festival Oude Muziek Utrecht is het grootste festival in zijn soort ter wereld. Eind augustus is de Utrechtse binnenstad tien dagen lang het centrum van de internationale oudemuzieksector. En met het Seizoen Oude Muziek trekken ze het land in met een combinatie van gevestigde carrières en jonge professional, het hele concertseizoen rond.

Bij de Organisatie Oude Muziek is altijd veel aandacht uitgegaan naar het bewaren van drukwerk, waarmee we de geschiedenis van alle festivals en seizoensseries vastleggen. Maar er is heel veel materiaal dat ook tot het archief zou kunnen behoren en daar nu geen onderdeel van is: opnames, foto’s, documenten die niet in druk zijn verschenen. Ook deze bestanden en documenten wil je inventariseren, de waarde ervan bepalen en dan toegankelijk opslaan. Met DEN zijn we gestart aan een traject waarmee we overzicht willen krijgen over het beschikbare materiaal en de handvatten om dit op een bruikbare manier te archiveren gaan ontwikkelen.

Een grote groep mensen staan bij elkaar en zwaait naar de camera
© Marieke Wijntjes
Organisatie Oude Muziek

Het Nationale Theater

Het Nationale Theater produceert en presenteert klassiekers, actueel drama en innovatieve journalistieke programma’s naast cabaret, dans en muziektheater. Naast voorstellingen voor volwassenen maakt het HNT ook voorstellingen voor kinderen en jongeren (NTjong). Het is het grootste reizende theatergezelschap van Nederland.

Na de opheffing van het eigenlijk onmisbare TIN was er niet langer een vanzelfsprekende plek waar de sporen van ons werk op een duurzame manier werden bewaard. Ook zagen wij ons na de fusie in 2017 voor de taak gesteld om de archieven van drie instellingen te integreren. En juist deze jaren maakte Het Nationale Theater een bijzondere artistieke ontwikkeling door. Het archieftraject bij DEN biedt ons de broodnodige expertise en professionele ondersteuning om het archiefbeheer op een verantwoorde manier in eigen hand te houden. Met hun hulp zullen we nu een groot deel van het analoge materiaal op systematische wijze digitaliseren, zodat we in de toekomst onze schat aan beeldregistraties en schriftelijke materialen voor een groot publiek kunnen openstellen.

Een man en een vrouw zijn duidelijk aangeslagen. De man heeft zijn hoofd op de schoot van de vrouw gelegd. De vrouw heeft haar hand voor haar mond.

© Sanne Peper
The Nation

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.