Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

VIA ZUID en het archief van talentontwikkeling

Plekken voor talentontwikkeling zijn ontzettend dynamisch. Met elke nieuwe lichting bieden ze ruimte aan de toekomstige generatie makers. Er wordt geleerd en geëxperimenteerd, door de makers en de plekken voor talentontwikkeling zelf. Omdat VIA ZUID niet zelf produceert gingen ze met een aantal vraagstukken aan de slag. Wat verzamel je, en wat mag je er mee doen? Ze verdiepten zich in visie en rechten.

VIA ZUID neemt deel aan het archieftraject, omdat er een sterke behoefte is om nog beter inzichtelijk te krijgen waar wij voor staan en hoe dat in de praktijk uitpakt. Dat is leerzaam voor de makers die wij ondersteunen, toekomstige makers en niet op de laatste plaats ook voor ons als organisatie. - Ton Driessen, zakelijk leider VIA ZUID

Sneak Peek Dott - Foto: Erwin Penders

Dott. Foto: Erwin Penders

Ontwikkel- en creatielab

VIA ZUID is in 2013 opgericht en is het ontwikkel- en creatieplatform van Limburg, voor zowel theater, dans en moderne muziek áls alle crossover-vormen die daaruit voortkomen. Een maakhuis voor en door getalenteerde nieuwe professionele makers, met aandacht voor vernieuwing, experiment en samensmelting van genres en disciplines. Een groot aantal jonge makers die mede door VIA ZUID het veld in stromen dragen bij aan de ontwikkeling van het veld door te experimenteren met nieuwe vormen van theater, zoals bijvoorbeeld het collectief playField.

Ton Driessen nam deel aan het archieftraject en kwam aan met een serie goede vragen. VIA ZUID wil het gehele proces van aanvraag tot laatste project beter in kaart brengen, ontsluiten en, indien mogelijk, openbaar maken. Daarvoor verzamelen ze uiteraard informatie van de makers die ze onder de vleugel nemen. Zoals aanvragen, verslagen van gesprekken, publiciteitsuitingen, verschijningsvormen, foto’s en registraties. VIA ZUID stelde de vraag: wat is er nodig om het inzichtelijk te krijgen? En hoe houden we het overzichtelijk? Wat kan en mag openbaar gemaakt worden, wat niet?

Deze vragen sturen aan op twee belangrijke pijlers met betrekking tot je archief: visie en rechten.

Sneak Peek JR Foto Erwin Penders

Jennifer Romen. Foto: Erwin Penders

Visie: voor wie?

Met een doel voor ogen ging VIA ZUID naar het digital born archief kijken. Als vrij jonge organisatie beschikken zij nauwelijks over een analoog archief. Het analoge archief dat er wel is, bestaat uit drukwerk en prints van digitale bestanden. Dit zorgde ervoor dat de aandacht gericht kon worden op de huidige werkzaamheden en de toekomst. Hoe doen we het nu? En hoe willen we het hebben?

Voordat er begonnen kon worden aan het opstellen van een visie met betrekking tot het archief, moest er inzicht komen in het aanwezige materiaal. Bij VIA ZUID gaat het om een hele diverse verzameling van documenten, van aanvragen en projectplannen, tot composities, registraties, en ander beeldmateriaal, alsook speellijsten, en bezoekersaantallen. Maar wanneer dit zonder oog voor de toekomstige gebruiker wordt bewaard, bestaat er het gevaar dat het materiaal blijft liggen en geen nieuw leven gaat leiden.

Arvid van Bokhorst, die VIA ZUID coachte, legde de vraag voor voor wie dit archief moet worden ingericht. Welke gebruiker het archief gaat gebruiken is namelijk van invloed op wat je bewaart en hoe je dat weer beschikbaar wilt maken. Zo kun je nadenken over intern gebruik, bijvoorbeeld collega’s en collega instellingen, en extern gebruik. Wanneer makers doorstromen, welke informatie willen zij terug kunnen vinden, of meenemen? En welke taken met betrekking tot archivering liggen bij VIA ZUID en bij de makers zelf?

VIA ZUID gaat verder aan de slag met het werken aan een visie voor het archief, gericht op de makers én de overige organisaties waar ze mee samenwerken.

Sneak Peek Ruud Horrichs Foto Erwin Penders

Ruud Horrichs. Foto: Erwin Penders

Snelcursus auteursrecht

DEN heeft zich eerder gebogen over de auteursrechten van materiaal. Via een snelcursus ben je vlug op de hoogte van de grote lijnen, en daarnaast heeft DEN een aantal verdiepende links voor je klaar gezet.

Rechten: mag het wel?

Al het artistieke materiaal in een archief heeft natuurlijk intellectuele rechten. Dit materiaal is van de makers die het hebben gemaakt. En dit leidde voor VIA ZUID tot een aantal belangrijke vragen. Want tot welk materiaal heeft VIA ZUID toegang? En wat mogen ze daar mee doen als de rechten bij de makers liggen?

Arvid adviseerde om in de afspraken die met de makers gemaakt worden ook de afspraken met betrekking tot de artistieke uitingen op te nemen. Uiteraard wil je als plek voor talentontwikkeling niet de rechten bij de makers wegnemen. Maar het is wel goed om verschillende uitingen ook in het eigen archief te hebben en weer naar buiten te kunnen brengen. Zo kan een maker zelf zijn of haar eigen carrière uitstippelen door te verwijzen naar verschillende online plekken waarin zijn/haar werk allemaal ontwikkeld is. Dit komt dus zowel de makers als de maakplek ten goede!

Het archiefdoorlichtingstraject

VIA ZUID was een van de veertien deelnemers van het archiefdoorlichtingstraject dit jaar. Ben je benieuwd naar de ervaringen en lessen van de andere deelnemers? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs.

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.