Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Agenda, ticketverkoop en livestreams in één app: hometour.events heeft het allemaal

Presentator Tim Hofman, onder andere bekend van het online programma #BOOS, verzuchtte al aan het begin van de COVID-19-crisis dat hij best zou willen betalen om streams van  concerten te kunnen bekijken, om zo artiesten te ondersteunen. Ontwikkelaar Terence Huijgen deelde dit gevoel en ontwikkelde binnen een paar dagen het concept voor een nieuwe app, waarop artiesten en poppodia een liveoptreden kunnen streamen voor thuiszitters.

Terence Huijgen is zelf een groot liefhebber van muziek en podiumkunsten. “Ik bezoek jaarlijks wel meer dan twintig festivals. Ik realiseerde me dat het echt heel onprettig was dat je nergens meer naar toe kon aan het begin van de crisis. Dus toen ik die oproep hoorde van Tim Hofman, ‘Waarom kun je niet gewoon tickets kopen voor het streamen van concerten’, ging ik meteen aan de slag!”

Terence werkte een nacht hard door aan een eerste opzet. Dat toetste hij bij wat collega’s en zo bouwde hij een eerste prototype voor een online platform. Het platform bevatte een agenda met aanbod van live concerten en de mogelijkheid om deze te kunnen streamen. Ook de belangrijke stap daartussen, namelijk de mogelijkheid om een ticket te reserveren en te bestellen, werd in het platform ingebouwd. Na betaling krijg je via de mail je ticket, dat een link bevat voor toegang tot de stream voor dat geplande concert.

Door de tweet van @debroervanroos heb ik gisteren een appje ontworpen voor artiesten die huiskamer concerten willen streamen.

1. Je zoekt een event van een artiest die binnenkort een livestream geeft.
2. Koopt een kaartje.
3. Kijkt de livestream.

— Terence Huijgen (@TerenceHuijgen) April 19, 2020

Veel animo zorgde voor snelle ontwikkeling

Tim Hofman en andere media pikten dit initiatief weer op. Na twee weken vond al het eerste concert en de stream daarvan plaats. Dit première-optreden van Akwasi trok 500 betalende kijkers en de live respons op de stream van de kijkers vanaf de bank was heel positief. Dit zette de ontwikkeling van de app verder in gang. Zo bleek er veel animo van andere artiesten voor dit platform. In juni stonden er al acht concerten op de agenda.

Dat programmeren vergde wel de nodige organisatie. Het team moest worden uitgebreid met medewerkers om verder in gesprek te gaan met artiesten en festivals en om de agenda te vullen met nieuwe concerten en evenementen. Niet alleen het contracteren, maar ook de verdere logistiek en planning vergden de nodige tijd.

Het team achter Hometour regelt alles zelf, tot aan de show toe. De registratie van een optreden wordt bij de grotere artiesten vaak in eigen beheer uitgevoerd met een team van licht- en geluidstechnici die al in dienst zijn van de eigen productiemaatschappij, of het wordt uitbesteed aan externe AV-productiebedrijven. Maar producenten, podia en gezelschappen kunnen ook zelf een concert organiseren en in co-productie met technici uit de eigen achterban een concert en een livestream optuigen. Dit optreden kunnen ze dan in overleg met Hometour op het Hometour-platform op de agenda laten zetten. Ook de ticketverkoop voor de bijbehorende livestream kan via Hometour lopen. Het starttarief voor het aanmaken van een concert-livestream en inrichten van de ticketverkoop is €250,- . Per verkocht ticket gaat een percentage naar de organisatie achter hometour.events. Er komt ook een abonnementsvorm beschikbaar, zodat je zelf een aantal pagina's met informatie en kaartverkoop kunt aanmaken en inrichten.

Een goede stream is meer dan alleen een registratie van het concert. Als je thuis zit te kijken, moet je toch iets meekrijgen van een livebeleving. Er staan dan ook géén eerder gemaakte registraties op de agenda, die je kan terugkijken. Terence Huijgen: “In het optreden moet plaats zijn voor interactie van het publiek thuis mét de artiest. Die moet dus een element in zijn optreden toevoegen dat dat mogelijk maakt. Dat kan dan bijvoorbeeld via Telegram, waarmee het publiek kan interacteren via livechat, voice memo’s en het maken van foto’s. En dat kan dan weer een live onderdeel worden van de show, doordat het in de show getoond wordt.”

Van prototype naar start-up

Hometour is gebouwd op basis van een aantal bestaande toepassingen, zoals een betaalplatform en een livestreamplatform. Dit recept aan gevonden oplossingen vormt als het ware het geheim van de kok. Als je een ticket hebt gekocht, krijg je kort voor aanvang van de livestream de definitieve link. Het concept is gebaseerd op pay-per-use en is nu al vervat in een schaalbare oplossing. Voor de streaming is namelijk een grote partner in de US gevonden die een hoogwaardige oplossing biedt. Die partner staat daarmee garant voor de overdracht van HD-registraties en een infrastructuur met voldoende capaciteit en bandbreedte om grote aantallen kijkers thuis zonder haperingen te kunnen bedienen.

Inmiddels nemen ook artiesten-managers zelf contact op met hometour.events. Maandelijks staan er nu zo'n vier à vijf livestreams op het programma. Voor het optreden van een cabaretier werden onlangs duizend kaarten binnen 24 uur verkocht. Ook podia tonen interesse. Eind juli was er een optreden vanuit de Melkweg met een line-up van elf hiphopartiesten. Een beperkt aantal kaartkopers maakte daarbij kans om live aanwezig te zijn in de Melkweg. Ook zijn er plannen voor een meer divers aanbod aan optredens binnen de cabaret en kleinkunst en voor programmering speciaal voor de jeugd. Ook al zorgen de versoepelingen in het beleid rondom de covid-19-crisis ervoor dat culturele instellingen weer deels open mogen, deze app lijkt een toevoeging te worden op het reguliere aanbod. We houden het in de gaten!

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.