Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Gastblog: Zo toon je je bestaansrecht aan (bij potentiële financiers)

Culturele instellingen staan voor de uitdaging om de meerwaarde van hun organisatie en projecten meetbaar te maken voor stakeholders. Een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) kan hierbij helpen. Lisan Beune, cultureel consultant, legt dat uit.

Wellicht was het afgelopen half jaar een spannende periode. Na de gemeenteraadsverkiezingen is door de diverse politieke partijen ook over cultuur opnieuw onderhandeld. Voor instellingen die grotendeels afhankelijk zijn van gemeentelijke subsidies is dat altijd maar afwachten. Alles wordt weer onder een vergrootglas gelegd. De gemeente wil weten wat het cultuurbeleid moet kosten, wat het de stad precies oplevert en wie daarin een rol mag spelen. Heel belangrijk dus om als culturele instelling een dichtgetimmerd verhaal te hebben over het bestaansrecht van de organisatie en om zicht te hebben op andere potentiële financiers. Maar hoe toon je de totale meerwaarde van jouw instelling aan als blijkt dat maatschappelijke, sociale en culturele baten niet altijd even makkelijk te meten zijn?

Deel uit de infographic 'Waarom een Ontwikkel-MKBA?'

Meten met een Ontwikkel-MKBA

De Ontwikkel-MKBA is een door Lysias Advies ontwikkelde variant op de maatschappelijke kosten- en batenanalyse. Deze MKBA brengt de positieve en negatieve effecten van een project op de samenleving in kaart. Het hoeft dan niet alleen te gaan over financiële effecten. Juist de maatschappelijke, sociale en culturele aspecten spelen hierin een grote rol: deze ‘zachte’ opbrengsten worden in de MKBA vertaald naar keiharde cijfers. De MKBA zet de kosten van jouw organisatie af tegen de uiteindelijke baten. Daarmee kan je in één oogopslag zien wat elke geïnvesteerde euro de stad precies oplevert. Zo toon je dus direct je bestaansrecht aan.

En het mooie is: de Ontwikkel-MKBA gaat zelfs nog een stapje verder. Niet alleen worden de kosten en baten tegen elkaar afgezet, ook worden de belanghebbenden van de baten in kaart gebracht. In het traject worden verschillende stakeholders benaderd. De vraag is of deze stakeholders ook bereid en in staat zijn bij te dragen - in welke vorm dan ook - aan het succes van jouw organisatie. Dit kun je per project bekijken, dus ook bijvoorbeeld als het gaat om digitalisering. Zo maakt de Ontwikkel-MKBA inzichtelijk wie aan het project zou moeten bijdragen en wat hun belang is. Met dat verhaal kan je potentiële financiers concreet benaderen met jouw financieringsvraag.

Door de Ontwikkel-MKBA kan de Rotterdamse Munt niet alleen haar bestaansrecht aantonen bij financiers, ook was zij in staat nieuwe stakeholders te vinden en haar netwerk uit te breiden.

Wat levert het op?

De Ontwikkel-MKBA wordt regelmatig toegepast in de zorgsector, zoals voor buurthuizen en bij maatschappelijke projecten. Eén van die projecten is de Rotterdamse Munt, een sociale onderneming met een maatschappelijk effect in de vorm van een kruidentuin. De Ontwikkel-MKBA leverde het nieuwe bestuur meer inzichten in de daadwerkelijke kosten en baten van het project. Ook werd duidelijk aan welke partijen zij zich duurzaam konden gaan verbinden. Kortom, door de Ontwikkel-MKBA kan de Rotterdamse Munt niet alleen haar bestaansrecht aantonen bij financiers, ook was zij in staat nieuwe stakeholders te vinden en haar netwerk uit te breiden. Dit resulteerde in meer helderheid over de koers die de organisatie wil varen en bracht rust en zelfvertrouwen.

Nieuw in de culturele sector

De Ontwikkel-MKBA heeft haar meerwaarde in andere sectoren al bewezen, maar is in de culturele sector nog nieuw. Dat is vreemd, want juist de culturele sector staat constant onder druk; elke euro gemeenschapsgeld moet zij steeds verantwoorden. Om daar verandering in te brengen, heb ik samen met Lysias Advies de Ontwikkel-MKBA ingericht voor de culturele sector en gepresenteerd in een infographic (download hieronder). Daar lees je precies hoe het instrument werkt. Of luister naar mijn collega Sylvana Rikkert die in onderstaande videoprecies uitlegt hoe dit instrument in Rotterdam heeft gewerkt (op 0:45 seconden).

Infographic 'Waarom een Ontwikkel-MKBA?'

Heb ik je inmiddels overtuigd en ben je benieuwd of de Ontwikkel-MKBA ook iets kan betekenen voor jouw organisatie of (digitale) project? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend strategisch gesprek. Ik kom graag een keertje langs!

-

Lisan Beune is cultureel consultant vanuit haar eigen adviesbureau Culture2Business en als associé verbonden aan Lysias Advies. Vanuit deze rol adviseert zij culturele ondernemers en instellingen op het gebied van cultureel ondernemerschap en professionalisering.

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.