Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

7 tips voor je digitale verdedigingslinie

In de maand juni is ‘Verdedigingslinies’ het centrale thema binnen het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Ook online is er tegenwoordig veel te verdedigen. DEN geeft zeven tips om je eigen online verdedigingslinie te versterken.

1. Investeer in een goed antivirusprogramma

Het is verstandig om te investeren in een goed antivirusprogramma, zowel voor de computer als voor je tablet of telefoon. Een antivirusprogramma controleert continu welke informatie een website van je vraagt en blokkeert aanvragen waarvan het programma vindt dat deze niet verantwoord zijn. Bovendien herkent het programma onveilige websites en beschermt het je tegen phishing, ransomware en malware.

2. Draai regelmatig updates

De meeste programma’s en apps hebben regelmatig updates. Hoewel je misschien geneigd bent deze updates te negeren (ze kosten tijd en data), is het belangrijk om deze wel uit te voeren. Updates worden namelijk ook gemaakt om beveiligingslekken te dichten. Als je je programma of app niet update, kan het zijn dat hackers of virussen via een oud beveiligingslek alsnog bij je binnen weten te komen.

3. Stel een vergrendeling in

Het lijkt onnodig of vervelend om een vergrendeling in te stellen op computer en telefoon. Toch is het wel aan te raden. Je voorkomt daar namelijk mee dat ongewenste personen makkelijk persoonlijke gegevens buit kunnen maken als je bijvoorbeeld je telefoon even ergens laat liggen. Zorg voor een sterk wachtwoord op je computer en voor een pincode, ontgrendelingspatroon of vingerafdrukvergrendeling op je telefoon. Let wel op: gebruik geen makkelijke pincodes zoals 1234 of 0000 of een makkelijk patroon zoals een ‘C’ als je naam met een C begint.

4. Let op met het installeren van apps

Wanneer je een app downloadt, klik je vaak achteloos de schermpjes voorafgaand aan de installatie door. Het is verstandig om deze schermpjes toch even goed door te lezen. Daarmee vraagt de app namelijk ook om bepaalde toestemmingen. Een app kan bijvoorbeeld toegang vragen tot je locatie. Dat is handig voor navigatiesoftware, maar niet nodig voor een mail- of berichtenapp. Let dus goed op welke toestemmingen je wilt verlenen aan welke apps en wees je bewust van de toestemmingen die je weggeeft.

5. Blijf niet automatisch ingelogd

Al die wachtwoorden zijn soms lastig te onthouden. De automatische inlogfunctie die veel browsers je bieden, lijkt dan ook een uitkomst te zijn. Wanneer je echter een wachtwoord door je browser laat opslaan, betekent het dat iedereen die achter je computer of telefoon zit, ook in jouw account kan inloggen. Hetzelfde geldt als je niet uitlogt aan het eind van je sessie. Je account open laten staan betekent ook dat de website of app gegevens over jou blijft verzamelen. Zo blijft Facebook locatiegegevens verzamelen als je jezelf niet afmeldt in de app. Let dus goed op dat je wachtwoorden niet automatisch laat invullen en blijf niet ingelogd. Extra tip: kijk eens naar een passwordmanager om je wachtwoorden veilig in op te slaan.

6. Ga zuinig om met persoonlijke gegevens

Veel winkels bieden je een klantenpas aan als je een aankoop doet en bij veel online winkels wordt gevraagd of je een account aan wil maken om je bestelling af te ronden. Kijk overal goed welke gegevens je doorgeeft en of dat wel echt nodig is. Je hoeft bijvoorbeeld geen account aan te maken om een online bestelling te plaatsen; er zijn websites die tijdelijke e-mailadressen verstrekken (zonder persoonlijke gegevens te vragen), waarmee je een online bestelling kunt afronden. Bekijk ook goed wat websites, apps of winkels met je gegevens doen; sommige partijen verkopen je gegevens door aan commerciële partijen die je dan mogelijk ook mogen benaderen met aanbiedingen. Hoe minder persoonlijke gegevens je online achterlaat, hoe kleiner de kans dat er iets misgaat.

7. Wees voorzichtig op openbare netwerken

Openbare netwerken zijn een uitkomst als je bijvoorbeeld alvast even je mail wil bekijken in de trein onderweg naar je werk, maar wees je bewust van de veiligheidsrisico’s als je inlogt op een gratis wifi-netwerk. Vaak zit er geen beveiliging op deze netwerken en kan de eigenaar van het netwerk of een geïnteresseerde hacker in de buurt vrijwel moeiteloos je gegevens kopiëren en mogelijk doorverkopen. Als je op je telefoon een data-abonnement hebt dat het toelaat, gebruik dan je 4G-verbinding als eigen hotspot (mét beveiliging!) om op in te loggen.

Ter afsluiting nog een allerlaatste en voor de hand liggende tip: blijf opletten. We denken allemaal dat het ons niet zal overkomen dat onze gegevens gehackt worden of dat we een virus binnenhalen, maar toch is één verkeerde klik makkelijk gemaakt. Open geen links waarvan je de bron niet vertrouwt, controleer bij mailadressen en urls of ze wel bij de partij horen die je de mail/link toestuurt en kijk of je een beveiligde verbinding maakt. Dit laatste is overigens niet zaligmakend; ook mensen met verkeerde bedoelingen kunnen voor een paar tientjes een SSL-certificaat aanvragen. Blijf dus goed opletten en gebruik je gezonde verstand, dan heb je je eigen digitale zelfverdediging goed onder controle.

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.