Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

The Isolation Sessions: concerten voor een tikkie

Niet alleen muzikanten en vaklui zitten noodgedwongen stil in deze tijden van sociale isolatie, maar ook de liefhebbers. Twee Eindhovense geluidstechnici, Bob de Wit en Koen Verhees, bedachten daarom ‘The Isolation Sessions’: online streams van (lokale) artiesten.

Vanuit de Super-Nova Studio worden sinds zaterdag elke avond sessies online gestreamd van lokale artiesten zodat het publiek ook na het sluiten van alle podia van livemuziek kan genieten. De eerste avond ging misschien nog het één en ander mis, maar na sessie drie loopt alles goed. “Het is een uitdaging om beeld en geluid goed synchroon te laten lopen. Beeld vraagt gewoon om meer bandbreedte dan geluid. Dat hebben we nu goed voor elkaar. Dus niet dat je de drummer ziet slaan, en je de klap pas later hoort. Ik leer echt elke dag weer nieuwe dingen.” Het organiseren van de concerten en alle sessies technisch voorbereiden inclusief diverse sound checks etc. vergt veel werk en kost tijd. Bob is nu zo'n twaalf uur per dag in touw met daarbij de nodige ondersteuning van vrijwilligers. “Met brandblaren in de hand, want je moet nu echt alles zelf doen en ook als er nog een kabeltje moet worden gesoldeerd.”

Elke avond om 21 uur start de liveshow, opgenomen in de Super-Nova Studio, met ondersteuning van vrijwilligers van T56 en Eindhovenrockcity. Deel 1 (The Ballet Bombs) is zaterdag 14 maart opgenomen, zondag volgde Deel 2 met de Eindhovense rockband An Evening With Knives. De band zou volgende week eigenlijk in Keulen en Brugge optreden. Vervolgens traden ook Veerle Driessen, ZALM en Tjalling op.

© Justina Lukosiute
Bob de Wit (links) en Koen Verhees (rechts)
© Justina Lukosiute

De respons van het publiek is groot, de laatste concerten trokken 28.000 bezoekers. Inmiddels is er veel rondgebeld en geskypet voor een vervolg. En daarvoor is meer capaciteit nodig. De directeuren van de lokale poppodia Dynamo en de Effenaar, waar Bob ook geluidstechnicus is, zien de potentie van The Isolation Sessions en openen de deuren van hun podium. Vanaf maandag zullen The Isolation Sessions vanuit de Effenaar en Dynamo gestreamd gaan worden. Verhuurbedrijven stellen geluidsapparatuur en muziekinstrumenten beschikbaar. De podia bekijken of ze freelancers voor deze klus kunnen inhuren en ook de gemeente denkt mee. “Dan moet er wel wat gebeuren rond de marketing,” vindt Bob de Wit. “We zijn nu al het jongehondenstadium en de do-it-yourself-aanpak ontgroeid. We moeten het publiek professioneler bedienen.”

Een bevriende online strateeg uit het netwerk, die ook verbonden is aan Eindhovenrockcity, zal de promotie via social media gaan intensiveren. Streamen via Facebook Events bleek bijvoorbeeld niet voor iedereen makkelijk vindbaar. Bob komt nu handen tekort om individuele mailtjes aan belangstellenden te sturen met links naar The Isolation Sessions. En in Eindhoven slaan diverse partijen de handen ineen om te bekijken of het mogelijk is om tot mei The Isolation Sessions te organiseren. Er zal dan breed geprogrammeerd kunnen worden, inclusief bijvoorbeeld hiphopacts. 

© Justina Lukosiute
© Justina Lukosiute

Verdienmodel

The Isolation Sessions ging van start onder het motto: 'we zijn entertainers dus gaan we entertainen, ook nu'. Dat blijft de basis. Maar al snel bleek dat dit succesvolle initiatief wel veel tijd en inzet vergt. Dat kun je niet meer alleen op inzet van vrijwilligers blijven dragen. Met de ondersteuning van de zalen is er nu een format gecreëerd dat bestaansrecht heeft.

The sessions blijven een cadeau voor het publiek. Het is dan ook aan het publiek om te bepalen wat ze dit waard vinden. Er zijn daarom een aantal donatiemogelijkheden ingeregeld, zoals via Paypal en een Tikkie. Low-key, easy en toegankelijk. Het valt bijvoorbeeld op dat een tikkie sturen voor mensen veel makkelijker is dan internetbankieren. Als je dit met een verdienmodel wilt opzetten zou Patreon een interessant crowdfunding platform kunnen zijn, waarmee je bijdrages int via memberships.

 

Publiciteit

Dit initiatief heeft nu al voor de nodige publiciteit gezorgd. Met artikelen in het Eindhovens Dagblad, AD, de Gelderlander en het Parool, maar ook op de rockwebsite Never Mind the Hype. Woensdag werd er in het programma van Rob Stenders op Radio2 ingebeld en live een nummer gespeeld van de band van die dag. Wel met een vertraging van 21 seconden. Dat heb je met al die internetverbindingen, want ook radioDJ Rob Stenders werkte vanuit huis. Zo leert iedereen elke dag weer nieuwe digitale mogelijkheden en de fijne kneepjes van alle mogelijke applicaties.

 

Meer lezen

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.