Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Verbinden van erfgoed en podiumkunsten via de Amsterdam Time Machine

Het koppelen van collecties van podiumkunstinstellingen met erfgoedcollecties biedt nieuwe mogelijkheden om het publiek te betrekken. Nieuwe verhalen kunnen worden verteld wanneer musea, archieven, bibliotheken, podiumkunsten en wetenschappelijke gemeenschappen samenwerken. Wat kan de Amsterdam Time Machine hierin betekenen?

Het archiveren en collectioneren van podiumkunsten is uitdagend. Een live-optreden is bijvoorbeeld moeilijk digitaal vast te leggen en elke productie komt tot stand in een unieke samenwerking van verschillende teams. Denk bijvoorbeeld aan een artistiek team, een productieteam (vormgevers en ontwerpers) en een team van uitvoerenden (acteurs, musici, dansers etc). Dat resulteert in een caleidoscoop van processen, manifestaties, artefacten en objecten met materialen zoals theaterteksten, choreografieën, partituren, schetsen en ontwerpen, AV- registraties, affiches en foto´s, maar ook biografieën en speellijsten en recensies, schilderijen en boeken over theater.

Al deze materialen zijn in de praktijk verspreid over tal van collecties en ze zijn vaak ondergebracht bij verschillende archieven en musea,of soms ook bij podia, gezelschappen en individuele makers. Hoe breng je deze materialen dan bij elkaar? Hoe vertel je de verhalen die besloten liggen in het erfgoed van de podiumkunsten en hoe bied je extra context aan een (digitale) bezoeker?

Binnen de digitale geesteswetenschappen wordt hier onderzoek naar gedaan, dat ons nieuwe inzichten kan geven die ook voor een groter publiek interessant kunnen zijn. Eén van die onderzoeken gebeurt aan de Universiteit van Amsterdam binnen het programma Create.

 

Amsterdam Time Machine

Bij het Digital Humanities-programma Create experimenteren wetenschappers met innovatieve, digitale methoden en technieken om de geschiedenis van onder andere film en de podiumkunsten te bestuderen. Een aansprekende manier om dat ook verder voor het publiek inzichtelijk te maken, is de Amsterdam Time Machine. Bij de Time Machine worden historische data zodanig gecombineerd dat gebruikers de mogelijkheid krijgen om virtueel ‘terug in de tijd te reizen’. Daarbij worden diverse (open) databases en historische kaartinformatie van erfgoedinstellingen gekoppeld aan infrastructuren van Linked Open Data die bij academische instellingen die in Nederland al beschikbaar zijn. Je kunt dan ontwikkelingen van de stad door de eeuwen heen zien afspelen. Je ziet nieuwe gebrouwen ontstaan en andere verdwijnen. Je kunt dan bijvoorbeeld inzoomen op verwijzingen naar wie er in een bepaald huis hebben gewoond, of welke toneelstukken in een bepaald theater opgevoerd werden.

Alleen al binnen het Create-programma zijn er verschillende waardevolle voorbeelden van zulke datasets, zoals een dataset met alle toneelstukken die zijn opgevoerd in de Stadsschouwburg Amsterdam, met alle credits van alle operaproducties die tussen 1880 en 2020 zijn geproduceerd in Nederland, of met de titels van meer dan 100.000 filmvertoningen die plaatsvonden in Nederlandse bioscopen.

Onderzoek op basis van kaartlagen door de jaren heen kan bijvoorbeeld nieuwe inzichten opleveren over het uitgaansleven door de eeuwen heen, of over het historische publiek dat zich naar uitgaansgelegenheden in de stad begaf, maar ook in de manieren waarop in vroeger mensen deelnamen aan culturele activiteiten.

 

Sharing is Caring x Amsterdam

Op 22 november 2019 verzorgde DEN in samenwerking met Create een lightning talk (korte presentatie) over de vraagstukken en mogelijkheden die komen kijken bij het verknopen van erfgoed uit de podiumkunsten met bestaande datasets binnen de erfgoedsector. In die lightning talk worden enkele mogelijkheden geïllustreerd waarop de Amsterdam Time Machine data over de uitvoerende kunsten kan verbinden met data uit verschillende GLAM-collecties. Bekijk de slides van de presentatie of bekijk de talk zelf (vanaf 10:29):

Sharing is Caring

Na Kopenhagen, Hamburg, Brussel en Stockholm organiseerde het Rijksmuseum de Sharing is Caring-conferentie in Amsterdam. Sharing is Caring-conferenties gaan in op de kansen en uitdagingen van allerlei verschillende open data in galerieën, bibliotheken, archieven en musea (GLAMs). De conferentie is in de eerste plaats een forum voor discussies en ontmoetingen met internationale collega's. Het doel van deze eendaagse conferentie is steeds om ideeën en best practices uit te wisselen tussen erfgoedinstellingen die hun inhoud voor digitale collecties hebben geopend of dat in de toekomst willen doen. Bij Sharing is Caring x Amsterdam werd niet alleen stil gestaan bij het vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar maken van collecties, maar vooral ook gekeken naar mogelijkheden om via FAIR principes collecties en onderzoeksdata met elkaar te verbinden.

Bekijk alle presentaties van Sharing is Caring x Amsterdam.

Marcus Cohen

Marcus Cohen

Adviseur

Meer weten over deze projecten of wil je in gesprek over bijvoorbeeld het Focusmodel. Neem contact op met Marcus via

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.